"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 3 вересня 2019 р.

Чому Степан Цапюк любить квіти і ненавидить дерева?



Ходить містом Олександрією привид такого міфу: якщо не Степан Кирилович, то більше ніхто.
Колишніх міських партійних секретарів не можна прирівнювати до статусу теперішнього Олекснадрійського міського голови  — то була інша епоха. У тих керівників, що опікувалися долею нашого регіону були зовсім інші можливості. На їх тлі ЦСК виглядав би явно програшно. Який там герой-рятівник: не дотягнув би нинішній мер навіть до статусу директора піонерлагеря.   
Власне кажучи, Олександрію за СРСР можна було розбудовувати навіть із Москви, з Красної площі. Для цього не треба було сидіти сидьма в місцевій раді та протирати штани на стільцях, придбаних коштом простих олександрійців. Достатньо було просто “натиснути”, дати вказівку і здійснити, наче за порухом чарівної палички, будь-який проект. І після цього можна було бути впевненим, що проект цей піде на користь громади, а не на біду їй.
Саме так в центрі ледь не пустельної піщаної Кіровоградської області зусиллями найкращих спеціалістів із Союзу та найкваліфікованіших озеленювачів виросло місто-сад, яке тоді отримало приз за найкраще озеленення, обійшовши в цьому списку всі союзні міста (про це  писала “Олександрійська правда” ще в 2009 році).
До речі, першим випилювати і знищувати дерева в місті розпочав не Михайло Горбачов чи ще який-небудь одіозний партійний лідер, а мер,Степан Кирилович Цапюк. Мовляв, робилося це, щоб дерева не падали на громадян. До речі, якраз після їх випилювання, років із десять тому в Олександрії і трапилася екологічна катастрофа, яка привернула увагу Міністерства з надзвичайних ситуацій. Дерево впало на людину, адже екоситуація після випилювання посадок змінилася в місті на гірше.
Ніхто ніколи, проте, не звітував перед нами, міськими мешканцями, в часи, коли один виклик вишки коштував замовникові 600 гривень (це коли долар був 5 грн.), куди ж і на що пішли міські дерева і кошти, насаджені в Олександрії зусиллями всього СРСР.  Мер обіцяв, обіцяє і може обіцяти на їх місці нові дерева. Але всі знають, що дерева ростуть довго(як мінімум, десяток років), а найм озеленювачів коштує — чимало. Тому мер віддавна вирішив вразити своїх співвітчизників у місті квітами.
По-перше, квіти ростуть швидко. По-друге, вони вражають своєю красою (завжди можна сказати: хто квітів не любить, той ...). І, зрештою, по-третє, квіти потребують виділення на  догляд за ними коштів із міського бюджету (а хто здогадається контролювати обіг коштів на таку “добру” справу? А якщо і здогадається: то хто ж вам цей контроль зробить прозорим?) . Квіткарство має ще одну перевагу: за квітами можуть доглядати або дорогі профі-квітникарі, з Нідерландів, скажімо, а можна обійтися безкоштовно, звичайними двірничками, які і так стоять на бюджеті міста (причому за кожну випадково зламану квіточку вираховуючи з їхньої зарплатні, і зовсім не доплачуючи, коли квіти “вродили добре”). Таким чином тільки на квітах у мера-”героя” є можливість подвійної складової корупційних дій. Третя складова — випилювання і посадка дерев.
Існує і відповідний механізм, який не дозволяє проконтролювати подібні оборудки мера. Який? А комунальні господарства, створення або закриття яких Олександрійський міський голова регулярно ініціює. Якщо певне комунальне господарство, яке займалося, скажімо, підрядами на вивозку та вирубку дерев ліквідувати вчасно, створивши з такою самою метою на його місці інше, то і кінці, як то кажуть, у воду.
Одним словом, квіти в Олександрії перемогли дерева. При тому міська екологія, звичайно, не покращилася. Міськрада зовсім не поспішає оприлюднювати порівняльних даних та медичних характеристик щодо загроз епідемій алергії. Скажімо, даних щодо різкого зростання, буквально в два останні роки, особливо серед дітей, захворюваності на різного роду алергічні захворювання (вони їх можуть і не мати, оскільки для боротьби з подібними надсерйозними хворобами мешканці міста все частіше звертаються до професіоналів платної медицини). Однак якщо звернутися у “Інвітро”, то можна дізнатися: уже не тільки класична амброзія, з якою місто не бореться (не будуть же лісоруби паралельно займатися амброзією, на це також потрібна окрема стаття та окремі видатки з бюджету), а загалом уже  понад 10 рослин викликають у олександрійців алергію. До речі, квіти, насаджувані на міських клумбах коштом територіальної громади міста Олександрія також можуть викликати алергічну реакцію, цього ніхто не перевіряв, а от мешканці — втикають на Європейській площі в айфони і страждають. На відміну від тополь, кленів, акацій та інших дерев, які у нас тільки вирубують, але не встигають ані насадити, ані виростити. Зате мікрорайони, відомі в народі як Перемога та Жовтневий, у випадку, якщо амброзію занесуть у Червону Книгу, уже зараз можна вважати безальтернативним заповідником світового рівня. Люди пишуть  у соцмережах, що на Жовтневому амброзія вище людського зросту. Тоді Цапюк звітує: комунальні підприємства з нею борються. Після чого громадяни у тих-таки соцмережах справедливо відповідають: який же дурень бореться з амброзією, викошуючи (розмножуючи) її в серпні, тоді як потрібно виривати з корінням у травні-червні?..
Отак в Олександрії з легкої руки Цапюка квіти перемогли дерева. Та чи на користь це нам, місцевим мешканцям? Це — щодо питання єдиного і “найкращого в світі мера, який понад усе на світі любить своє місто”. Так що ж насправді любить ЦСК: місто чи його ресурси та різного роду нички, що дозволяють Олександрію додерибанювати навіть після винищення споруд вугільної промисловості? (А, може, ЦСК — пророк. І саме тому так не злюбив зелені дерева, бо в них забагато “Зе”, представнику яких мер програв депутатство-2019?)
Іще одне. На плакаті при в`їзді в місто, там, де зараз красуються під вибори різного роду кандидати в депутати, у 1980-ті, коли Цапюк ще “не зайшов” у місто, красувалося “Олександрія — місто з 120-ти тисяч мешканців”. Цікаво, скільки мешканців залишиться в Олександрії, екологія якої свідомо занедбана владою на чолі з мером, через рік, два, три?


3 коментарі:

  1. Бред повний! Автор мабуть судить по собі, раз добре знає на чому і скільки можна вкрасти. Тоді зовсім нічого не треба робити у місті, бо що не зроби, то скажуть вкрав. Ой, а вибрали дуже "достойного" від Зе, йому до Цапюка довго повзти і не доповзти. Паплюження опонента не викликає довіри, спочатку зробіть самі для міста хоч щось,потім будете розповідати

    ВідповістиВидалити
  2. Бюджетні гроші, це лише рядок у бюджеті...Самі Гроші у казначействі, вони їх виділяють під ЩОСЬ прийняте виконкомом.
    Скористатись ними можна тільки під якусь статтю витрат.
    Тобто не вкрадеш того чого нема, бо матеріалізація асигнацій відбувається, коли затієш якусь "мутку". Гроші (шелестячі купюри) виділяються під щось(!) - ремонти, озеленення, дороги, компенсація за пільгові перевезення...
    І тільки тоді їх можна поділити по-братські (як ділив Попандопула) - левова частина, по праву джунглів - належить Царю Звірів!
    Чим більше муток замутить Цар, тим більше йому обломиться!
    Побачили багато зробленого - багато "здачі" отримано. ОтКатік называется, хотя Катя у нас не при чем. Тогда ОтСтепик))

    ВідповістиВидалити