"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 28 квітня 2015 р.

Не вистачало нам "Шахтаря"

У медіа нині мусується тема нового поля для "Шахтаря". Маестро Мірча Луческу хвилюється, що у Львові чомусь не вболівають за гірників. Як варіант більше лояльного поля розглядаються такі міста, як Чернівці та Олександрія.

Від останнього - що ґранд європейського футболу переїде до скромної Олександрії з розбитими дорогами та безробітними затурканими проблемами людьми, у захваті місцеві медіаресурси та деякі фанати футболу. Та по-моєму, хоча "Шахтар" - хороша команда, ані в Чернівцях, ані в Олександрії їй не місце.
Ще давніше чув думки про те, що Ринат Ахметов збирається придбати "Львів-Арену". Тому що ґранду європейського футболу дійсно потрібне гарне поле, і тому що такі гроші в Ахметова є.
Але от біда: не хоче Львів уболівати за Донбас, та й годі. І тому називаються варіанти міст.
Думаю, Чернівці відпадають одразу: і поле там гірше, аніж приміром навіть в тій же роглядуваній Олександрії, і вболіватимуть там з таким самим успіхом, а може й ще менш інтуазістично, ніж у місті Лева.
Що ж до Олександрії, то немає сумніву що в цьому місті достатньо людей, які вболівали б саме за Донбас, хоча б уже суто з політичних причин. У принципі, ідея з переїздом до Олександрії непогана. Але є кілька "але". По-перше, як почуватимуться у місті, схожому зараз на велике, але занехаяне село, футболісти світового ґранда. Якщо чесно: то в деяких побутових аспектах їх просто шкода уже зараз.
Друге "але" стосується майбутнього в такому випадку власне олександрійського футболу. Кілька десятиріч поспіль тут з усіх сил намагаються підняти на євро, чи принаймні укрорівень місцевий клуб, який у першій лізі уже став леґендарним, і який відомий навіть далеко за межами Олександрії як "Поліграфтехніка", а потім ПФКА, а потім ФК "Олександрія". Теоретично, присутність неподалік, так би мовити за стіною, знаних майстрів із "Шахтаря" може сприяти пдіняттю рівня місцевого клубу. Але це тільки теоретично.
А от практично, думаю, якщо на такий крок як переїзд "Шахти" саме в Олександрію підуть, то кращі поля, кращий тренувальний час, краща інфраструктура буде надана ґранду, а ФК"Олександрія" опиниться в ролі сироти у власному ж місті (а є ж іще фарм-клуби "Шахтаря", гравців яких також треба дусь розміщати і тренувати).
Та і навряд чи "Шахтар" задовольниться суто олександрійським вболівальником, який і правда - дуже хороший і гостинний до будь-якого ґранда, не тільки "Шахтаря"(правда, тут традиційно більше вболіають за "Динамо" та "Дніпро", до якого тут руко подати). Думаю, зважаючи на набагато більшу близькість Олександрії до Донеччини, аніж Львова до Донбаса, безумовно з часом у маленькому місті має з`явитися чимало донецьких. Для криміноґенної ситуації вболівальники це вам не біженці - це було б не надто файно.
Отож з огляду на вище перераховані арґументи, набагато доцільнішим було б Ринату Леонідовичу побудувати новий стадіон десь поближче до Донбасу. Скажімо, в тому ж таки географічно близькому Запоріжжі, де поля також "не ахті". Можна вибити землю під стадіон і де-небудь на кордоні кількох областей і побудувати там такий собі стадіон-меморіал на честь гіркої долі Донбасу. Це було б корисно і для футболу, і для самого донецького вболівальника, і для історії, яка буває, як показав час, складною(між іншим, історія іспанського футболу часів Франко також доволі складна і трагічна). А то виходить, що іменитий клуб вирішив ледь не повністю змінити прописку. Але насправді як футбольних, так  і вболівальницьких традицій ніхто не відміняв.
А ще краще, аби донеччани взагалі вивчили українську мову і почали запрошувати галицьких уболівальників на імпровізовані зустрічі порозуміння: думаю, результат із уболіванням у Львові не забарився б. А то щось мені здається, що навряд чи ця нелюбов галичан носить такий уже випадковий характер. А що, як олександрійські "ультрас" також освищуть "Шахтар" з тих же причин, що і львівські?

Немає коментарів:

Дописати коментар