"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 27 серпня 2019 р.


Лох, газда чи тюрма по ньому плаче?

Не далі, як минулого четверга, 22 серпня, міський голова Олександрії Степан Цапюк обмовився на виконкомі щодо майбутньої долі місцевих підприємців. Багатьом він просто погрожував, що робив не раз, і не тільки на цьому виконкомі. О деяким олександрійським підприємцям мер раптом взяв, і підвищив орендну ставку на використання земельних ділянок із 3% до 12%. Газда? Так, газда. У необізнаних з олександрійськими справами читачів може виникнути враження, що Степан Цапюк -  чи не найкраще піклується про своє місто. В нього й виборчий слоган такий був: мер, закоханий у своє ж місто.
Лихі язики, однак, свідчать: на чергову невдалу спробу балотуватися до ВР у Цапюка та компанії було задіяно чимало ресурсів. Але, як кажуть кіно: “А козачок-то засланий” (Цапюк агітував на президентських і за Порошенка, і за Ляшка, а в парламент пробував пролізти крізь шпарину “За життя”). Шансів на виборах у ЦСК не було. Як відомо, він із тріском провалився на парламентських виборах, поступившись кандидату від партії “Слуга народу”. Однак у небайдужих до долі м.Олександрія мешканців міста досі виникає слушне запитання: враховуючи, що для “За життя” ЦСК був як 5 колесо у возі, то з яких же таких фондів брав олександрійський газда кошти на свою виборчу кампанію -  з власних, чи з бюджету територіальної громади?
Та то — вже байка, поїзд, як то кажуть, пішов. А от тиск, який останнім під килимом і над килимом чинить ЦСК на олександрійських орендарів земельних ділянок  викликає не менше запитань.
По-перше, тиснуть з подачі мера (а то і за його безпосередньої участі) зовсім не на всіх олександрійських підприємців, а поки що лише на тих хто, мав необачність особисто не сподобатися мерові Цапюку. Так цього четверга дісталося переважно людині, яка не встигла запопадливо запропонувати мерові офісне приміщення під виборчий депутатський штаб у самому центрі міста. І взагалі з цими 3% та 12% орендної ставки на землю виникає чимало “туману”.
Наприклад, впровадження 12% орендної ставки чималій кількості олександрійських бізнесменів вже 5-10 років тому, під час надавання в користування ділянок — це ж був би прямий шлях до потужного наповнення місцевого, не такого вже й розкішного бюджету Олександрії. Однак ота мерська вибірковість застосовуваних орендних ставок до олександрійців свідчить тільки про одну з трьох речей. Місцевий мер С.Цапюк — або лох, або справжній газда, або по ньому уже тюремні нари плачуть. На лоха Степан Кирилович мало схожий: він усе-таки — калірований юрист, випускник академії Ярослава Мудрого. Тобто те, що олександрійський міський голова не може порахувати грошей, і збагнути, скільки буде в бюджеті додавши до 2 ще 2, ніяк не віриться. На думку місцевих експертів: гроші то місцевий мер-багатостроковик таки рахувати вміє. Епітет “газда” - автоматично відпадає(він чинний в Олександрії тільки для мерових клевретів з когорти бюджетників-міськрадівців). Бо який же це міський господар, що якщо  все-таки якщо і газдує, то якось не завжди, не скрізь і не в усьому? Тому, враховуючи надмірно приватний та гранично “гнучкий” останнім часом підхід Степана Цапюка до справ місцевого господарювання та до реальних міських олександрійських господарів, доводиться, мабуть, запідозрити найгірше. А що, як уся фінансово-економічна діяльність Олександрійського міського голови, бажано ще з початку 2000-х, потребує дбайливого ока українських контролюючих та правоохоронних органів? Що як за діяльністю міського голови м.Олександрія приховуються факти корупції, службових зловживань чи й свідомих економічних злочинів проти міста, області і держави?
Принаймні, в пересічних олександрійців давно складається таке враження: щось у діяльності мера нечисто. Влада змінилася. Настав час перевірити, хто біля керма наших міст.                          


Святослав  Правдоруб

Немає коментарів:

Дописати коментар