"Олександрійська правда" тепер у Facebook

четвер, 9 серпня 2018 р.

Питна вода із криниць перевищує вміст нітратів майже на 80




На Кіровоградщині питна води з криниць перевищує допустимий вміст нітратів майже на вісімдесят відсотків. Про це ідеться на сайті Кіровоградського обласного лабораторного центру.
За півроку фахiвцi Кiровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України провели дослiдження 223 проб питної води iз громадських колодязiв. З них не вiдповiдала нормативам на вмiст нiтратiв 171 проба (77 відсотків).

Згiдно з результатами лабораторних дослiджень, вода з громадських криниць стовідсотково не вiдповiдала по вмiсту нiтратiв у Благовiщенському, Вiльшанському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компанiївському, Долинському та Знам’янському районах. У  92 відсотках – у  Кiровоградському районi, в 83 відсотках – у Новоархангельському районi,  у 76 відсотках  – у Гайворонському районi, в  67 відсотків  – у  Петрівському районi, в 53 відсотках  – в Олександрiйському районi, в 50 відсотках  – в Олександрiвському та Онуфрiївському районах, у 38 – у Голованiвському районi.
Вживання води, забрудненої нiтратами, особливо небезпечне дiтям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нiтратної метгемоглобiнемiї. Останнiй летальний випадок вiд цього захворювання в Кiровоградськiй областi був немовляти з  Новоархангельського району.
З питань профiлактики водно-нiтратної метгемоглобiнемiї з вагiтними, батьками та родичами новонароджених проводять санiтарно-освiтню роботу та видають їм пам’ятки про небезпеку використання недослiдженої на вмiст нiтратiв води з джерел нецентралiзованого водопостачання для питних потреб i приготування харчування дiтям до 3-х рокiв.
При невiдповiдностi питної води на вмiст нiтратiв iнформацiю направляють до органiв мiсцевої влади та самоврядування та територiальних управлiнь Держпродспоживслужби для оперативного реагування згiдно з чинним законодавством.

Немає коментарів:

Дописати коментар