"Олександрійська правда" тепер у Facebook

четвер, 28 червня 2018 р.

В липні з розрахунку в торгівлі вийдуть копійки



 З 1 липня 2018 підприємства торгівлі і сфери послуг у разі відсутності монет дрібних номіналів проводитимуть заокруглення в чеку суми готівкових розрахунків за товари чи послуги, повідомив директор департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко,


За його словами, округ­лення сум спростить щоденні розрахунки громадян і дозволить скоротити витрати держави на карбування та забезпечення грошового обігу на понад­ 90 мільйонів гривень на рік.

Такого ефекту вдасться досягти завдяки припиненню з липня карбування та випуску монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок.

Разом із тим, у Нацбанку наголосили, нові правила округ­лення сум не вплинуть на ціни і показники інфляції.

Зайвенко пояснив, перед­умовами для прийняття рішення про округлення сум стала втрата монетами дрібних номіналів купівельної спроможності, а їхня собівартість виготовлення зросла порівняно з номінальною. Водночас дрібні копійки, майже не повертаються в банківську систему.

Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і надалі використовуватимуться як засіб платежу.

Нацбанк зазначає, що заокруглення застосовуватиметься тільки в разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. Під час безготівкових розрахунків така норма не діятиме.

Якщо сума закінчується від­ 1 до 4 копійок, то заокруглюється в бік зменшення до найближчого суми, яка закінчується на нуль копійок. А якщо сума закінчується від 5 до 9 копійок, то округлюється в бік збільшення.

У Нацбанку також уточнюють, підприємства торгівлі і сфери послуг, які застосовують реєстратори розрахункових операцій, при проведенні готівкових розрахунків повинні вказувати в чеках загальні суми до і після округлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар