"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 3 липня 2018 р.

Отримувачів субсидій стане менше майже удвічі, вважають фахівці

Протягом трьох попередніх років кількість громадян, які зверталися за державною субсидією на житлово-комунальні послуги і отримували її, весь час зростала. Наприклад, спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради відзначили, що лише у 2015 році через різке зростання тарифів на житлово-комунальні послуги в місті кількість домогосподарств, які отримували ЖК-субсидії, зросла майже удвічі – з 9,8 тисяч до 18,3. У 2017 році таких отримувачів налічувалося вже 26,3 тис. домогосподарств (а це 70 % від загальної кількості у місті) і спостерігалась тенденція до подальшого зростання попри те, що законодавчі положення про порядок надання державної допомоги урядом щороку переглядались і змінювались.
Але останнє урядове нововведення у даному напрямку (Постанова Кабінету Міністрів України №239), яке набрало чинності з 1 травня цього року, віщує зовсім інші, тривожні тенденції: як попереджають самі урядові автори даної Постанови на різних інформаційних порталах, після її введення в дію кількість субсидіантів у країні зменшиться на 15-20% через ряд обмежень. Фахівці ж міського управління праці називають значно загрозливішу цифру: через обмежувальні урядові нововведення до 40 відсотків домогосподарств міста можуть втратити право на отримання субсидії, що  здатне викликати соціальну напругу в суспільстві. Особливо – з настанням опалювального періоду, коли люди з далеко не захмарними статками отримають рахунки за ЖК-послуги з чотиризначними числами. Наприклад, минулої зими опалення «стандартної» трикімнатної квартири площею 60 кв. метрів в Олександрії в окремі найхолодніші місяці вже наближалося до двох тисяч гривень на місяць, а після недавнього підвищення тарифу на централізоване теплопостачання воно стане ще дорожчим.
Обізнані з тонкощами даної справи спеціалісти прогнозують і випадки, коли людям, які вже отримують субсидію, доведеться її повертати державі після верифікації даних, які вони надали під час оформлення допомоги (а причин для цього, згідно з новою Постановою №329, може бути декілька). Крім того, постановою зменшено деякі норми споживання ЖК-послуг (наприклад, на природний газ для опалення), внаслідок чого ті домогосподарства, які отримують субсидію на цілком законних підставах, у подальшому можуть мати її у менших обсягах, ніж раніше.
«Субсидію від держави мають отримувати ті, хто її дійсно потребує» - під таким девізом соціальної справедливості була введена вищезгадана постанова її авторами. На жаль, реальність вимальовується не зовсім така і її можна окреслити дещо іншою тезою: «Через введені обмеження субсидії позбавляться немало громадян, які її дійсно потребують».

1 коментар:

  1. Як тіко "м'яко стелили" у 2015 році...конвертики з бланками надсилали, -заповни і відправ безкоштовно, або у скриньку в УПіСЗ опусти...і чекай допомоги.
    Що тепер. -За бланки(заява і декларація доходів) у типографії 6-10грн. Нормативи споживання порізали, верифікації ввели(у каструлю заглядають), санкції-відмову у наданні субсидії за заборгованість теж. Оформлення поновлення на отримання субсидії - двічі на рік - літній і зимовий період.
    Шалений ріст тарифів продовжується!...Дюссельдорфи+,Роттердами+,Пенсинваліі+ з гімном і президентом зустрічають)
    Йде цілеспрямоване винищення свого збіднілого народу. Про перепис населення, ні пари з вуст! Скільки нас залишилось?, на скількох витрати бюджету розраховуються?(по споживанню хліба, то не більше 25млн душ, де та різниця від 52млн???)
    Хіба це управління державою? Хіба це Влада???
    -Це упирі, ублюдки, злодюги, геноцидники!!!

    ВідповістиВидалити