"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 12 червня 2018 р.

Зміни у сфері житлово-комунального господарства



З 10 червня вводиться в дію новий закон про житлово-комунальні послуги. В уряді запевняють, що він покликаний забезпечити якісними житловими послугами мешканців багатоквартирних будинків, розмежовує обов’язки і права споживачів, і надавачів послуг.

Закон містить багато нововведень, врегульовує існуючі законодавчі колізії щодо управління будинком, питання оплати за послуги, а також надає більше прозорості у відносинах між учасниками, зазначили у Мінрегіоні.
Одним із ключових нововведень є можливість для населення обирати модель співпраці з постачальниками послуг з теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води. Основна відмінність полягає у тому, хто відповідатиме за якість наданої послуги, хто здійснюватиме абонентське обслуговування та обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Ще однією важливою нормою закону про ЖКП є передбачений обов’язок монетизувати субсидії з 2019 року, додали у Мінрегіоні.
Крім того, у відомстві зауважили, що закон про ЖКП дозволить прискорити уже розпочатий процес становлення ринку професійних управителів.

Одна з норм нового закону стосується запровадження пені за прострочену плату за ЖКП.
Так, у разі несвоєчасного здійснення платежів за ЖКП споживач буде зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.
Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.
Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Щоправда, ця норма вводиться в дію з 1 січня 2019 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар