"Олександрійська правда" тепер у Facebook

пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Діти, у яких немає щеплень не будуть перебувати у дитсадках і школах


Медики запевняють, що вакцинація – це єдиний оберіг, який захищає дітей від інфекційних хвороб, тож абиборотися із епідемією кору в Олександрії, як і взагалі у всій Україні дозвіл не відвідування дитячого садка дітям дошкільного віку не дають. У заключній довідці про обстеження невакцинованої дитини пишуть про загальний стан здоров»я дитини, а останнім рядком інформують, що у звязку з відсутністю щеплення на кір відвідувати дитсадок не рекомендують, розповіла головний педіатр міста Лілія Бачинська.

 У одному з  сюжетів  одног з телеканалів батьки подали заяву до суду. Прецидентом судового позову стала присутність  невакцинованих дітей, які знаходилися на вихованні у доній і тій же групі поряд з їхніми щепленими малюками. Тож задалася питанням, а як у нашому місті вирішується ця проблема.За роз»ясненням звернулися головного  педіатра дитячої лікарні Лілії Бачинської.
 Як заявляє МОЗ та Міносвіти невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки.  Нещодавно  ці дві поважні установи скерували відповідні офіційні лист головам обласних держадміністрацій. З цього приводу не вщухають емоції у соцмережах. Прихильники вакцинації висловлюють підтримку радикальним заходам щодо дітей, які не мають щеплень, а противники – заявляють про порушення Конституції, недовіру до якості вакцин та навіть шкоду від них для здоров’я.
Як зазначила головний педіатр міста такі крайні заходи потрібні, оскільки в Україні спостерігається нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних хвороб, а захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру. А з початком навчального року ризик захворіти на ці інфекції збільшується у рази. пояснює: згідно із законом України про захист населення від інфекційних хвороб, Невакциновані діти повинні навчатися дистанційно – онлайн, тобто здобувати освіту вдома. В Олександрії на щастя епідемії кору не було, лікарі- педіатри  проводять активну профілактичну роботу з батьками,  в основному усі діти охоплені щепленням.Звичайно є відмови, але їх дуже мало. Вакцини достатньо час і переконливість лікарів роблять свою справу – у цьому році кору в Олександрії не було.                                                                                                Відтак  кожен навчальний заклад повинен це питання вирішити для себе – як буде організоване навчання для таких дітей удома. Це ж стосується і  дитсадків. Як буде організоване навчання для нещеплених дітей – це, звичайно, головний біль безпосередньо керівників шкіл та дитсадків.  Рішення самостійно буде приймати кожен директор навчального закладу – він несе відповідальність за життя і безпеку дітей, які у цьому закладі навчаються.                                                                                                   Спільний лист МОЗ і МОН від 06.09.2018 р. щодо недопущення невакцинованих дітей до закладів по-перше, нагадування про те, що вакцинація дітей має відбуватися. Друге – потрібно виконувати норму закону України про захист населення від інфекційних хвороб. Ще один аспект – це нагадування батькам про відповідальність. Іще важливо звернути увагу на проблему довіри суспільства до процесу вакцинації, яка була знівельована і її треба повернути. До того ж , лист не ввів ніякої нової заборони. Ця заборона в Законі існує з 2000 року. Цим же Законом в статті 12 передбачена обов’язковість щеплень.
Тільки на кір з початку року в Україні захворіло понад 52 тисяч осіб і більше половини з них – діти. 17 осіб померло від ускладнень.
Нагадаємо, що календар профілактичних щеплень дітям 2019 передбачає вакцинацію проти 10 захворюванб.





,



Немає коментарів:

Дописати коментар