"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 21 травня 2019 р.

Священики Олександрійської єпархії відкопали мощі блаженої Іуліти


3 квітня 2019 року рішеням Священного Синоду УПЦ до числа місцевшанованих святих Олександрійської єпархії внесено ім‘я  блаженної сповідниці ХХ століття Іуліти Педан (15/28 липня 1885 р. - 8 квітня 1955 р.)
17 травня 2019 року вперше в історії Олександрійської єпархії відбулася унікальна історична подія - знайдення мощей святої блаженої Іуліти, сповідниці віри Христової. Вранці, собором священнослужителів, які входять до складу комісії по канонізації, в Свято-Покровському храмі смт.Петрове було звершено Молебен «Призивання Святого Духу на хорошу справу». По завершенні всі відправилися на могилу м.Іуліти і на чолі з Преосвященнішим Боголєпом, єпископом Олександрійським і Світловодським, відслуживши заупокійну літію, приступили до обрітення святих останків блаженної сповідниці

,. Кожен з присутніх мав змогу долучитися до справи. Через декілька годин непристанної праці, на глибині півтора метри відчулося благоухання. А коли показалася кришка труни, то до справи приступили досвідчені в обрітенні архімандрит Неофіт та архімандрит Іоан, які спеціально приїхали з чоловічого Свято-Іллінського Одеського монастиря для допомоги в цій непростій справі. Всіх здивувало побаченне, коли кришка гробу була відкрита і тіло м.Іуліти через 64 роки знову осяяло денне світло. Мощі подвижниці предстали перед пристальним поглядом комісії для оцінки їхнього стану.
 Фрагментами збереглися м'які тканини, нетлінними залишилося волосся. Біля голови матушки, як 64 роки по похованні, залишилися васильки. На ногах видно темнобордові черевички. На грудях залишки паперового хреста та прохідної молитви. Під спів "Христос Воскресе из мертвых.." все, що приховувала земля Петрівського кладовища більш як пів століття було піднято та з молитвою перенесено до Свято-Покровського храму.
 Матушка покладена  на горньому місці в олтарі. Біля неї кожного дня служаться заупокійні літії. Вона чекає ще одного важливого моменту - торжественного прославлення в лику Святих місцевошанованої Олександрійської єпархії Української Православної Церкви.

1 коментар: