На Масляну прийнято веселитися і добре наїдатися
перед Великим постом
Відсьогодні, з понеділка, 4 березня, в Україні
розпочинається свято, яке символізує
кінець зими і пробудження весни. Масляну святкують протягом цілого тижня,
до початку Великого посту.
Кожен день Масляної має свою назву
і призначення, повідомляє «Главком».
Наприклад, сьогоднішній день називається «зустріч». У понеділок робили
крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим
гучніший сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай.
На Масляну прийнято веселитися
і добре наїдатися перед Великим постом. Головна страва — млинці, які
печуть кожного дня протягом усього тижня. І додавати до них можна
все, що завгодно: масло, мед, сметану, варення, сир, овочі
та ікру — червону, чорну, кабачкову.
Що не можна робити
на Масляну?
Масляна — це молочно-сирний
тиждень, тому м’ясо знаходиться під забороною для тих, хто збирається постити,
а на рибу ця заборона не поширюється.
На Масляну заборонено вживати
алкогольні напої і сваритися, інакше можна накликати на себе великі
неприємності.
Масляна — веселе свято, тому
ні в якому разі не можна сумувати.
Що потрібно зробити
на Масляну?
У Прощену неділю потрібно
обов’язково попросити вибачення у всіх рідних і близьких
і очистити свою душу перед Великим постом.
На Масляну потрібно обов’язково
пекти млинці, і чим більше, тим краще, так як, за прикметою, млинці
залучають в будинок багатство.
Масляна — не час для
відпочинку, навпаки, потрібно гарненько прибратися в будинку, викинути
весь непотріб і сміття, навести чистоту, щоб під час Великого посту,
приділити час душі.
Немає коментарів:
Дописати коментар