"Олександрійська правда" тепер у Facebook

понеділок, 18 лютого 2019 р.

Серед злісних аліментників в Олександрії 5% жінок.


Рік тому Президент України підписав закон про захист прав дітей, який накладає санкції на боржників з аліментів. З моменту ухвалення цього закону в Олександрії 2 917 батьків, на яких подали на аліменти, у 2018 році дітям сплатили 18 млн. 360 тис.130 грн. заборгованості із сплати аліментів. Олександрійський відділ по роботі з аліментниками і кількістю повернутого боргу у 2018 році зайняв друге місце по області і поступився лише Фортечному району в Кропивницькому.

За словами начальник міськрайонного відділу ДВС ГТУЮ Віталія Кошеленка, у перші місяці після запровадження законодавчих  нововведень кількість боржників зменшувалася швидко. Щомісяця свої борги гасили сотні. Деякі з них розрахувалися повністю, а деякі – частково, зважаючи на те, що зараз ніде не працюють. До речі, боржники по аліментах за новим законом повинні повернути дітям не лише заборговані кошти на утримання, а й штрафи, що їм нараховує держава.
 Для боржників запроваджено чотири обмеження: виїзд за кордон, право на управління транспортом, полювання і на володіння зброєю. Найефективніша, як говорить Кошеленко заборона виїзду за кордон та право управління транспортом. Навіть якщо робота боржника була пов'язана з відрядженнями за кордон, це не є пільгою й обмеження застосовуються. Щоправда, деякі олександрійці намагалися звертатися до суду, але суд пішов на поступки лише одному – дозволив водити машину, бо це його єдине джерело заробітку, за умови, що боржник із зароблених грошей буде повертати аліменти. Взагалі по обмеженнях суди винесли за минулий рік 601 постанову. А от серед мисливців боржників по аліментах немає.
В Олександрії був випадок, коли чоловік не сплачував аліменти, а коли кинувся продавати квартиру, то не зміг провести цю процедуру, бо його ввели в базу даних осіб, яким заборонено вести операції по реалізації майна. Тож йому довелося платити 70 тис. грн. аліментів, 32 тис. грн. штрафу й 7 тис. грн. судового збору.
На сьогодні з усієї кількості аліментників 5% жінок 28 осіб подано в розшук через несплату аліментів, 4 знаходяться в місцях позбавлення волі.

Несплата аліментів протягом 3 і більше років тягне за собою 50% штрафу від заборгованої суми, який іде теж на користь стягувача, 2 роки – 30%, 1 рік –20%.

Немає коментарів:

Дописати коментар