"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 22 січня 2019 р.

Конституційний суд вирішує питання про перейменування Кіровоградської області



22 січня 2019 року  Конституційний Суд України розпочав  розгляд справи  за поданням Верховної Ради про перейменування Кіровоградської області.
 Ця справа обумовлена Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» визначено, що до символіки комуністичного режиму зокрема належать «назви областей, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР».

Кіровоградська область отримала свою назву відповідно до назви обласного центру – м. Кіровограда (14 липня 2016 року перейменований  на м. Кропивницький).
Місто було назване на честь одного з керівників та ідеологів комуністичної партії  Сергія Кірова, який вважається одним з організаторів масових репресій, в тому числі й проти українців.
Отже, назва «Кіровоградська область» є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму ... на всій території України заборонено».
Законопроектом пропонується у частині другій статті 133 Конституції України слово «Кіровоградська» замінити словом «Кропивницька».
 22 січня Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) (реєстр. № 8380) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.



Немає коментарів:

Дописати коментар