"Олександрійська правда" тепер у Facebook

середу, 19 вересня 2018 р.

За ухилення від сплати акцизного податку можливе позбавлення ліцензії

 
 Розвиток міста і комфортні умови проживання залежать від виконання міського бюджету та надходження податків. Із 2015 року органам місцевого самоврядування держава передала багато додаткових повноважень, не підкріплених фінансуванням. Тож сьогодні кошти громади спрямовуються не лише на розвиток інфраструктури, оновлення закладів соціальної сфери, надання якісних послуг, а й на виконання делегованих державою повноважень.

Найбільшими є податки на доходи фізичних осіб, єдиний, акцизний податки та плата за землю. Міська влада контролює відповідні надходження та у правовому полі працює з платниками податків, землекористувачами, проводить заходи з легалізації найманої праці, аби збільшити надходження до кошторису міста.
В Олександрії за останні роки рівень сплати податків підвищився. Зокрема, за рахунок активної роботи по залученню нових землекористувачів зростає сплата за землю: у 2016 році надійшло 17,1 млн грн., у 2017 році показник збільшився до 19,3 млн грн., а цього року очікується 21,6 млн грн. Добросовісно свої зобов’язання щодо сплати єдиного податку виконують 2360 підприємців, що мають малий бізнес. У 2016 році від їхньої діяльності до міського бюджету надійшло 18,9 млн грн., у 2017 році – 28,3 млн грн., а цього року очікуються надходження до 34,2 млн грн. Міська влада вдячна підприємцям за розуміння та сумлінну сплату податків.
Цього не можна сказати про великий бізнес, що не входить до облікового кола Олександрії та не у повній мірі сплачує податки. Найбільш складною є ситуація з надходженням акцизу, який, незважаючи на значне підвищення цін на підакцизні товари, залишається на рівні попередніх років.
Це стосується надходження податку на ввезене і вироблене в Україні пальне, який з незрозумілих причин був зафіксований державою на рівні 2015 року і залишається у розмірі близько 14 млн грн.
Місцевий акциз на роздрібну торгівлю алкогольними і тютюновими виробами до поточного року також збільшувався: у 2016 році – 8,4 млн грн, у 2017 році – 8,9 млн грн. Але у 2018 році за інформацією податкової інспекції спостерігається зниження тенденції сплати податку і прогнозується недоотримання близько 2 млн грн. За 8 місяців поточного року надійшло лише 6,5 млн грн.
Враховуючи, що відбувся ріст товарообороту і зростання купівельної спроможності на ці товари, сума надходжень податку, навпаки, мала б збільшитися.
Одним із прикладів недобросовісних платників акцизу є мережа закладів торгівлі «Оптовичок» та «Маркетопт», що представлена у нашому місті 20 магазинами. У цих закладах спостерігається систематичне порушення правил торгівлі підакцизними товарами – не видаються фіскальні чеки. Протягом липня-вересня 2018 року робочою групою проведено 3 обстеження, під час яких було перевірено 11 магазинів «Оптовичок» і «Маркетопт» та виявлено, що чеки на алкогольні і тютюнові вироби у більшості з них не видаються.
За підрахунками органів статистики, мережа відповідних магазинів за 6 місяців поточного року повинна була б сплатити до бюджету міста більше 1,7 млн. грн акцизного податку, а по факту сплачено близько 900 тис. грн. Недоплата за півроку складає 750 тис. грн, а за рік – 1,5 млн грн.
Враховуючи зменшення сплати акцизу, управління економіки міської ради звернулося до Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області для вжиття заходів впливу на керівництво мережі магазинів.

Фіскальні органи зобов’язані включити мережу магазинів «Оптовичок» і «Маркетопт» у план перевірок. В іншому випадку міська влада звертатиметься до вищої інстанції фіскальної служби для реагування. До проведення перевірок та клопотання щодо позбавлення ліцензії керівництво магазинів «Оптовичок» і «Маркетопт» має можливість звернутися до управління економіки та врегулювати питання сплати недоотриманих коштів за продаж підакцизних товарів.
Міська влада наголошує, що за порушення у сфері реалізації алкогольних і тютюнових виробів передбачаються значні штрафні санкції. Це анулювання ліцензій на продаж алкоголю і тютюну; штрафи у розмірі 200% від вартості акцизного товару за торгівлю без застосування касового апарату (не менше 10 тис.грн) та продаж алкоголю та тютюну без акцизних марок (не менше 17 тис.грн).

1 коментар: