"Олександрійська правда" тепер у Facebook

понеділок, 20 серпня 2018 р.

Доступність ліків перевірили на Кіровоградщині




На Кіровоградщині було проведено вибіркове опитування аптечних закладів та жителів області, в рамках проекту "Таємний покупець в державній сфері".
Урядова програма "Доступні ліки", за якою пацієнти можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою, стартувала в Україні 1 квітня 2017 року.
На сьогодні в Кіровоградській області укладено 67 договорів із 34 суб’єктами підприємницької діяльності. В програмі працює 125 аптек, з урахуванням аптечних пунктів та кіосків – 326 пунктів продажу.

Фахівці обласного контактного центру зателефонували загалом до 46 аптечних закладів у районах і містах та запитали, чи можна отримати безкоштовно (за рецептом, у рамках програми "Доступні ліки") медичні препарати "Еналаприл", "Бісапрол" (для лікування гіпертонії) та "Медформін" і "Діаглізит" (від цукрового діабету).
Результати опитування засвідчили, що лише в Кіровоградському, Маловисківському, Новгородківському, Олександрійському районах та місті Олександрії громадяни можуть без проблем одержати препарати за урядовою програмою "Доступні ліки". На цих територіях всі опитані аптечні заклади підтвердили наявність ліків та можливість їх отримання за безкоштовним рецептом.


Складніша ситуація, як з’ясувалося, у Вільшанському, Компаніївському, Новоархангельському, Новоукраїнському, Петрівському, Світловодському районах та місті Світловодську. Опитування засвідчило, що на цих територіях неможливо отримати препарати за безкоштовним рецептом. Причини, які озвучувались представниками аптечних закладів: недостатнє фінансування урядової програми "Доступні ліки", велика заборгованість, вичерпаний ліміт коштів.

Немає коментарів:

Дописати коментар