На
рівненських базарах вже почали продавати перші кавуни. Щоб його смак приніс
радість і задоволення, треба пам'ятати: кращий час для покупки кавуна - це
кінець літа і осінь.
1.
Розмір
Кавун
треба вибирати не найбільший і не найдрібніший - кілограмів 5-7. Бійтеся
гігантських ягід (цілком можливо, що він «сьорбнув» лишку добрив) на тлі
дрібних, і навпаки - кавуни однакової міри зрілості повинні не сильно
відрізнятися розмірами.
2.
Забарвлення
«Бойове
забарвлення» кірки кавуна має бути контрастним, тобто максимально чітко
позначені темні і світлі смуги.
Темні,
майже чорні смуги говорять про те, що плід отримував багато поживних речовин.
Був добре освітлений і мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин. Дозрівши,
він, перш за все, відключився від баштану. Пересох хвостик (сам пересох, а не
був відірваний). Потім перестав продукувати тепер уже непотрібний йому
хлорофіл. І під дією світла стали з'являтися світлі плями.
3.
Стан кірки кавуна
На
дотик кірка повинна бути дуже твердою: самостійно відірвавшись від гілки, плід
більше не отримує вологи і швидко твердне. Проколоти нігтем ви її не зможете ні
за що, якщо кавун «готовий»! Коричнева і волога кірка - показник того, що кавун
переспів.
4.
Звучання
Кавун
повинен резонувати. Це відбувається тому, що м'якоть зрілого кавуна має
мікропорожнечі.
По
кавуну треба шльопнути, не клацнути по ньому, а гарненько шльопнути. Ця
процедура проводиться таким чином: кавун кладуть на долоню лівої руки, а правою
рукою стукають його у бік. Кавун повинен віддаватися в лівій руці.
5.
Попка
Кожен
чув, що за «попкою» кавуна можна визначити: хлопчик це чи дівчинка, саме
дівчатка вважаються більш смачними. У «хлопчика» низ ягоди опуклий, а кружечок
на ній маленький. А у «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий.
"Дівчата" вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру
більше.
6.
Хвостик
Стан
хвостика, коли він стирчить (якщо його спеціально не обрізали продавці під
корінь), може так само розповісти вам про зрілість плода. Хвостик повинен бути
помірно сухим: занадто сухий хвостик означає, що плід відвезли з баштану багато
тижнів тому. Однак сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно
відрізали і він висох «по дорозі», тому звернути свою увагу варто на місце його
переходу в кавун. Хвостик як шнурок проростає з "ґудзика". Так от
краї цього ґудзика і має бути сухими, а не тільки хвостик. Зате мокрий зелений
хвіст майже гарантія незрілого плода.
7. Плямочка збоку
Це пляма утворюється в місці контакту кавуна з
землею, і якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути
насичено-жовтим або (ще краще) темно-оранжевим, але не білий!
Корисно знати:
Щоб
перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе - значить стиглий.
Немає коментарів:
Дописати коментар