"Олександрійська правда" тепер у Facebook

понеділок, 30 липня 2018 р.

Олександрійській єпархії 11 років



27 липня Олександрійській єпархії виповнилося 11 років. Ця дата є тривалим процесом
розбудови Олександрійської молодої єпархії, адже за порівняно невеликий час створено умови для монастирського життя, формується скіт, будується велична адміністративна будівля управління єпархією, відкрито правослано-просвітницький центр на Соборній Площі Олександрії, відкрито АРТ галерею, проводяться щорічні фестивалі та конкурси, виставки, а саме головне - ведеться справжня плідна робота у духовно-моральному напрямку.
Все більше людей наповнюють храми, адже відчувають, що там не тільки назва православна, але й дух відповідає її внутрішньому змісту, наповнюючи вірян внутрішнім життям в мирі і любові, з вірою і молитвою. Дивлячись на початок утворення, коли це ще було тільки рішенням, сьогодні відчувається, що це реально існуюча, «жива» і діюча єпархія зі своїм напрямком, духовним центром і Преосвященнішим Правлячим єпископом Боголєпом, котрий всіх надихає своїм прикладом труда та Архіпастирським словом.



Олександрійська єпархія Української Православної Церкви об’єднує приходи і монастирі Православної Церкви на території Олександрійського, Компаніївського, Олександрівського, Бобринецького, Знам’янського, Новгородківського, Онуфрієвського, Петрівського, Світловодського та Устинівського районів Кіровоградської області.
Трохи історії
Єпархія утворена рішенням Синоду від 27 липня 2007 року шляхом розділення Кіровоградської Єпархії на дві самостійні. Єпархіальному Архієреєві Синод ухвалив титул Олександрійський і Світловодський.
Першим єпископом Олександрійським і Світловодським на підставі Рішення Синоду від 27 липня 2008 року, був  призначений  єпископ  Пантелеймон  (Бащук). Рішенням Синоду від 11 листопада 2008 року був звільнений і призначений єпископом Уманським і Звенигородським
Другим Керуючим Олександрійською єпархією за Рішенням Синоду УПЦ від 11 листопада 2008 р. на Олександрійську кафедру був призначений єпископ Антоній (Боровик), який очолював її впродовж 4-х років.
Третім Керуючим Олександрійською єпархією за Рішенням Синоду УПЦ від 20 грудня 2012 р. (журнал № 106) було визначено бути клірикові Кіровоградської єпархії архімандриту Боголєпу (Гончаренко). Чин Наречення відбувся 22 грудня 2012 року в храмі Всіх Святих Свято-Пателеймонового монастиря у Феофанії. Очолював чин Наречення Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

 23 грудня 2012 року, в Неділю 29-у по П’ятидесятниці, в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Святої Успенскої Києво-Печерскої Лаври, Блаженнійший Митрополит Київський і всеї України Володимир в співслужінні собора архієреїв УПЦ звершив Божественну Літургію за котрою клірик Кіровоградской єпархії архімандрит Боголєп (Гончаренко) був рукоположений во єпископа Олександрійського і Світловодского.

Немає коментарів:

Дописати коментар