"Олександрійська правда" тепер у Facebook

середу, 28 лютого 2018 р.

Абонентів з тепловими лічильниками на будинках загнали в глухий кут




 Олександрійці зіткнулися з проблемами, їм почали надходити платіжки за опалення, де цифри зашкалюють. Навіть ті, хто отримує субсидії повинні додатково викласти 300 – 800 грн.  Це обурило власників квартир.

Жителі будинків Першотравнева. 10, Г.Сталінграда,29 ,пр. Бдівельників звернулися до міського голови з тим, що не можуть сплачувати рахунки, які їм прийшли в січні й лютому за отримане тепло. Чому це так і що робити, коли пенсія складає 1400 грн. запитували люди ?. І ця лавина поглинула більшість пільговиків, які сподівалися пережити зиму завдяки субсидіям.
З проблемами людей міський голова  розбирався разом із  директором КП «Теплокомуненерго» А.Грибачовою. Як сказала Алла Анатоліївна, така ситуація виникла в будинках, обладнаних  тепловими лічильниками. І це стосується не лише нашого міста. Справа в тому, що  якщо без лічильника платили за нормативом, то з лічильником доведеться платити за те, що використовували. Може виявитися, що насправді будинок спалює більше тепла, ніж передбачалося нормативом. У такій ситуації суми в платіжках можуть вирости. Найчастіше таке трапляється з неенергоеффектівних будинках і там, де опалюють приміщення до температури в 24-26 градусів. Встановивши тепловий лічильник в перетопленому будинку, люди бачать, що суми в платіжках виросли. А від лічильника відключитися вже не можуть. Представники будинку Героїв Сталінграда 29. просили посприяти, щоб відрегулювати кількість тепла, яке подають на будинок. І хоча директор КП»Теплокомуненерго» говорила, що все в межах норми, та С.Цапюк доручив перевірити і задовольнити прохання мешканців.
 Жителі двоповерхового будинку по Першотравневій , 10 за січень теж отримали в платіжках по кілька сот гривень понад обов»язковий платіж, який вони не в змозі сплатити. А. Грибачова пояснила, що чим менше квартир в будинку, тим дорожче їм виходить опалення, а тут ще доводиться опалювати ще й горище та під’їзд. Люди у відчаї шукали допомоги у влади. Після довгої розмови та пошуку виходу із ситуації дійшли згоди, що усі жителі цього будинку перейдуть на автономне опалення, а місто допоможе трохи фінансово. А взагалі їм порадили створити ОСББ та взяти кредит  на утеплення будинку.
Аналогічну проблему розглядали й далі. Люди говорили: «Заберіть від нас лічильники на будинках, або менше топіть. Ми не в змозі сплачувати за ваші послуги.".
 У деяких містах уже є випадки, коли люди починають псувати лічильники, або робити вигляд, що його хтось вкрав, щоб повернутися до рівня попередніх платіжок. Замість того, щоб задуматися про економію і встановити індивідуальний тепловий пункт з автоматичним погодним регулюванням температури теплоносія в опалювальній системі будівлі.
Директор КП «Теплокомуненерго» завіряла присутніх, що підприємство, яке вона очолює, не в змозі  нічого зробити. «Недотоп» їм не дозволить НАК НАФТОГАЗ, регулювати по кожному будинку не можна, бо може виникнути аварійна ситуація. Навіщо тоді потрібні лічильники?   В ідеалі будь-яка економія починається з обліку. У ситуації з теплом після установки будинкового лічильника, наступним кроком  мало б стати встановлення індивідуального теплового пункту. Це дозволить не тільки враховувати використані гігакалорії, а й регулювати споживання. Вдень, коли більшість мешканців на роботі, подавати менше тепла, також "прикручувати" подачу під час потепління.  У переважній більшості випадків встановлення лічильників дозволяє менше платити за тепло, електроенергію, газ та воду. Лічильник показує реальний обсяг споживання енергоресурсів. І цими витратами споживачі зможуть управляти самостійно .. Якщо обсяг споживання розраховується тільки за нормативами – то спроби економії енергоресурсів не призводять до зменшення платіжки. Сам по собі лічильник не економить енергію, а дисциплінує споживачів і стимулює їх більш раціонально використовувати енергоресурси. Але поки що олександрійці самостійно не можуть втручатися в економію централізованого теплопостачання і з жахом очікують наступних платівок, адже найближчими днями прогнозують зниження температури повітря. У що це виллється в рахунках  страшно й подумати. Де шукати вихід ? Адже закон України зобов»язує в наступному році забезпечити усі будинки тепловими лічильниками.
Згідно з документом, до 2 серпня 2018 року треба встановити лічильники тепла на всіх будинки. 

1 коментар:

  1. Мало дурі від "економічно обгрунтованих тарифів"?
    Продовжимо її витратами на тотальне встановлення лічильників, без можливості регулювання тепла!
    "Чого бідні, бо дурні, а чого дурні бо бідні!". А хто нас такими робить, ніхто признатись не хоче ні Нагорі ні Поряд! -Згідно документу встановить і точка! Правильно Г.Москаль сказав - "Єбануті", с многоточием.....

    ВідповістиВидалити