"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Медична реформа. Коментар фахівця



У рамках реформування охорони здоровя в нашій державі були створені так звані госпітальні округи. Межі цих госпітальних округів визначені постановою Кабінетів Міністрів України. На Кіровоградщині утворено 3 госпітальні округи: Західний, Кропивницький й Олександрійський. Ми (наше місто) є ядром одного з цих округів. До  Олександрійського госпітального округу ввійшли лікувальні заклади міста Олександрії –  міська лікарня №1, дитяча лікарня, стоматологічна поліклініка. Крім того, до нього входять центральні районні лікарні – Петрівська, Олександрійська, Онуфріївська, Світловодська. Мета створення госпітальних округів – наблизити медичну допомогу до мешканців прилеглих районів.

Чому місто Олександрію обрано за один із центрів?  Якщо порівнювати рівень медичної допомоги в названих районах, то у нас краща база лікувальних закладів. Наша  міська лікарня №1  – це заклад інтенсивного лікування, де є спеціалізовані відділення. У нас в області є дві дитячі лікарні – обласна й Олександрійська. Тобто жителі прилеглих районів, які потребуватимуть допомоги на рівні таких структурних підрозділів як наші, лікуватимуться в закладах Олександрії.  Оскільки ми є ядром госпітального округу, то у нас уже створено госпітальну раду, дорадчий орган при окрузі. До неї обрано заступника міського голови Л.Сосну, яка опікується, в тому числі, питаннями охорони здоровя міста.
Я хочу в першу чергу заспокоїти жителів Олександрії: ніякого погіршення обслуговування не буде. Ми маємо надію, що після того, як завершиться процес реалізації впровадження госпітальних округів, наша технічно-матеріальна база покращиться новим медичним обладнанням за рахунок централізованого держпостачання.

До речі, наш госпітальний округ був створений першим. Справа в тому, що госпітальний округ не є окремою юридичною особою, не має своїх органів керівництва і, відповідно, не має свого фінансування. Фінансування залишається, яке було – за рахунок відповідних бюджетів територіальних громад, на території яких розташовані лікувальні заклади. Медична субвенція зберігатиметься. Добре це чи погано? Якщо створення госпітального округу розцінювати як перший крок, то це нормально. Але в перспективі, це питання ще обговорюється, треба переводити всі ці лікувальні заклади на обласне фінансування, або створювати якусь окрему структуру, яка їх фінансуватиме. Зрозуміло, що лікувати людей з районів, наприклад, за рахунок Олександрійського бюджету – нераціонально , Виходить, що місто надаватиме медичні послуги жителям районів за рахунок тих коштів, що виділяються для олександрійських пацієнтів.

Немає коментарів:

Дописати коментар