"Олександрійська правда" тепер у Facebook

середу, 26 жовтня 2016 р.

Талон… в один кінець, або Гетто для пенсіонерів району



- Кумо, а давайте я цього місяця на ваші талониз’їжджу до свого старого в лікарню, а ви до свого, поїдете наступного, на мої талони?
- А як мій не діждеться?
- То зекономите…
(сумний анекдот - автор).

Днями із статті Наталії Луценко «Пільгові перевезення сьогодні: розкіш чи нагальна потреба?," розміщеної в газеті «Сільський вісник», дізналися про кардинальнее вирішення проблеми пільгових перевезень пасажирів у Олександрійському районі. Як відомо, уряд скасував право на безкоштовний проїзд для деяких категорій населення, втім, дозволивши вирішувати проблему пільговиків за рахунок місцевих бюджетів. А оскільки в скринях сільських рад гуляєвітер, то там знайшл оригінальний вихід – ввели талони на безкоштовний проїзд. Але не для всих і не кожного дня.

 Нагадаю, що транспортне сполучення до багатьох сіл у нас і так носить нерегулярний характер, обмежуючись одним чи двома рейсами на тиждень. Це як колись триразове харчування для студентів – понеділок, середа і п’ятниця. Зараз сільські ради вирішують, скільки коштів вони можуть виділити для придбання пільгови хталонів.. Скажімо, мешканці Дівочого Поля, Світлопілля, Нової Праги, Недогарок, Ялинівки можуть їздити по талону лише щопонеділка, Бутівського – у вівторок, Косівки – у середу, і так далі. Особливо подобається вираз про тих, хто може користуватися талонами щодня - «без обмежень», тоді як у Войнівці, практично приміському селі, їх «положено» всього чотири на місяць на людину, та і скористатися своїм щастям войнівські пільговики можуть лише двічі на місяць. До цього вони могли аж вісім днів на місяць «проскочити зайцем». Ось вам промовистий приклад покращення, при загальному погіршенні. У Новій Празіпільгою, та і то два рази на місяць, може скористатися лише чверть від бажаючих пенсіонерів
Раніше було гірше, бо щопонеділка в автобус могло «набитися» не більше шести пільговиків, а «зараз, за наявності талону і посвідчення, щопонеділка вони їздять без обмежень, проте лише ті, кому пощастило з талоном».
Без будь-яких обмежень, але лише щопонеділка, возять пільговиків і вЧервоній Кам'янці.
Тобто, ми бачимо, що спроба перекласти клопіт з пільговиками на місцеві бюджети, обернулася проти як самих місцевих громад, так і жителів.
Очевидно, стаття, розміщена в газеті «Сільський вісник», покликана зменшити соціальну напругу на ринку сільських перевезень, тому залучені до матеріалу громадяни демонструють олімпійський спокій, мовляв, нам вистачає. Проте в Інтернет – варіанті згадується студент, якому талонів не вистачає, а шість гривень на проїзд до Аграрного ліцею в Березівку в один кінець, у багатодітній родині немає.Виручають молоді ноги. Як розв’язують протиріччя між здоров’ям, відсутністю грошей і необхідністю їхати селяни старшого віку – стаття не пояснює.

Однак, тепер ми маємо констатувати, що чим наш уряд ближче до Європи, тим він далі від села. Невідомо чому, але першими жертвами спроб залатати дірки в Бюджеті, знову стали найбідніші, справжні пільговики,..

Найбільше, що непокоїть у цій ситуації, – це взятий урядом курс на перекладання фінансових проблем на місцеві громади, а відтак – і на жителів. Хоча хто, як не держава, повинна брати на себе не підйомні для населення витрати по утриманню життєвоважливоїі нфраструктури, у данному випадку – пасажирських перевезень? Інакше, для чого ми живемо і для кого сплачуємо податки?
В Олександрії міська влада все ж стала на бік городян і дала їм можливість їздити безкоштовно щодня. Щоправда, крику з боку так званих лідерів і захисників пенсіонерів було чимало, навіть деякі депутати в агонії популізму кричали, що, змінивши владу, створять рай в Олександрії (особливо ті, що з району) Тепер жителі району тільки  заздрісно облизуються – по місту можна їздити, використовуючи пільги, якщо не в будь-який час, але щодня, бо влада потурбувалася і виділила кошти на пільгові перевезення, та й перевізники йдуть на поступки, а от село тепер - це гетто для пенсіонерів, проте там депутати мовчать, та й громадських лідерів не видно по судах і з плакатами…



Немає коментарів:

Дописати коментар