"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 3 липня 2018 р.

Кримінальна хроніка тижня

Всього протягом минулого тижня в Олександрійському відділі поліції зареєстровано 380 звернень громадян, з яких 55 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань . З них 2 – за випадками заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості, також мали місце 30 крадіжок, 6 шахрайств, 10 інших видів кримінальних правопорушень. Про це розповів начальник сектору моніторингу міськвідділу Сергій Козловський.
Окремої уваги заслуговує такий вид злочинності, як шахрайство, адже лише протягом минулого тижня в Олександрійському відділі поліції зареєстровано цілий ряд схожих між собою випадків.

Працівники Національної поліції через ЗМІ регулярно попереджають громадян, щоб вони були пильними і не стали жертвами шахраїв. А  довірливі громадяни тим часом знову й знову потрапляють на гачок аферистів, до того ж часто – на доволі примітивний…
25 червня поліція отримала заяву від 78-річної мешканки міста про те, що того дня близько 12 год. 30 хв. до неї зателефонувала невідома особа та повідомила, що син жінки скоїв дорожньо-транспортну аварію, внаслідок якої постраждала людина і для залагодження даного питання потрібні кошти. Через деякий час після телефонного дзвінка до бабусі по гроші прийшов невідомий чоловік, який назвався Аркадієм. Жінка без вагань віддала йому 1500 доларів США та 20 тисяч гривень. Звісно, трохи згодом з`ясувалося, що ніякої ДТП за участі сина літньої жінки не було, відтак вона сама стала об`єктом злочину шахраїв. Потерпіла запам`ятала прикмети візитера: на вигляд йому 30-35 років, зріст приблизно 175 см, середньої статури, волосся коротке, русяве. Був одягнений у білу майку і сині джинси.
Того ж дня до поліції звернулась інша олександрійка 77-и років і розповіла про своє лихо, яке сталося за сценарієм, ніби під копірку написаним з вищезгаданого випадку, хіба що з різницею лише у незначних деталях. Так само жінці на стаціонарний телефон зателефонував невідомий і розповів, що її онук потрапив в аварію і йому терміново потрібні гроші на лікування. Любляча бабуся заради онука була готова на все, отож не торгувалася, а негайно віддала чоловіку, який прийшов по гроші, ні мало, ні багато – 3 тисячі доларів США. «Аварія», так само як і «постраждалий онук» - виявилися фікцією. Бабуся так описала свого «благодійника»: вік близько  30-и років, зріст  приблизно 165 см, худорлявої статури, русяве волосся, одягнений був у світлу сорочку і штани світлого кольору.
А 82-річна жителька міста отримала звістку на свій стаціонарний телефон наступного дня, 26 червня. Аферист навіть не завдав собі клопоту проявити хоча б якусь фантазію: знову «ДТП», яку нібито скоїв син жінки і знову нібито постраждала внаслідок події «невідома дівчина». «Для вирішення питання» потрібні 24 тисячі гривень. У літньої жінки не було відразу всієї названої суми, але вона проявила певну оперативність, побігла по сусідах і змогла-таки (на жаль!) зібрати кошти, які того ж дня близько 17-ї години віддала з рук у руки «високому чоловікові, одягненому в синю футболку та темні джинси», який звісно ж, був насправді шахраєм...
По цих та інших подібних випадках поліцією відкриті кримінальні провадження, які кваліфікуються за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».
Кілька хворих Олександрійської районної лікарні несподівано для себе стали учасниками…  самодіяльної «групи захвату». Повідомлення про те, що у даному лікувальному закладі пацієнти впіймали злодія і тримають його, поліція одержала 27 червня о 16 год.23 хв. Виїздом на місце слідчо-оперативної групи було встановлено, що за декілька хвилин до того невідома особа, перебуваючи в приміщенні лікарні,  таємно, шляхом вільного доступу намагалася викрасти кошти у сумі 3 тисячі гривень у 38-річної жінки. Та  хворі, але тим не менш пильні громадяни не дрімали і їм вистачило сил, щоб відзначитися в очах потерпілої, ставши таким чином героями дня. Особа затриманого ними 52-річного зловмисника – мешканця Олександрії встановлена.
28 червня о 16-й годині Олександрійський відділ поліції отримав повідомлення з готелю «Південний», де на третьому поверсі у працівниці хтось вкрав її мобільний телефон, ледь вона відвернулась. У ході проведених слідчо-оперативних заходів працівниками поліції було незабаром встановлено, що до крадіжки має прямий стосунок 52-річний житель міста, особа якого теж встановлена.  За обома згаданими фактами порушені кримінальні провадження за ч.1 ст.185 КК України «Крадіжка».

Немає коментарів:

Дописати коментар