"Олександрійська правда" тепер у Facebook

субота, 16 червня 2018 р.

В Україні введуть обов'язкове ліцензування лікарів: основні зміни



В Україні до 2024 року запровадять обов'язкове ліцензування лікарів. Без ліцензії медик не матиме права займати посаду. Як буде відбуватися реформа - розповіла на брифінгу в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як будуть ліцензувати практикуючих лікарів

Зміни на законодавчому рівні МОЗ планує ввести вже в кінці 2018 року. Перехідний період триватиме 5 років - з 2020 по 2024 рік. Після 2024 року лікарі без ліцензії не зможуть працювати на своїй роботі. Кожен лікар буде мати приватне професійне портфоліо, фіксацію своєї історії медичної практики.

Щоб отримати ліцензію, кожен практикуючий лікар протягом цього перехідного періоду повинен здати незалежне тестування за міжнародними стандартами. Цю ліцензію повинні визнати країни Євросоюзу, США, Канада, Японія та Ізраїль.

Кожні 2-3 роки лікар повинен підтверджувати свою ліцензію відповідним навчанням. Зараз це називається післядипломною освітою. Однак для продовження ліцензії лікарі тепер не будуть прив'язані до Інституту післядипломної освіти, вони зможуть самі вибирати, де хочуть вчитися. За всі види освіти лікаря будуть нараховуватися певні бали.

«Це не тільки інститут післядипломної освіти, а й міжнародні конференції, онлайн-курси, інші способи, щоб набрати бали», - розповіла Супрун.

Крім того, лікар може втратити ліцензію, якщо на нього були скарги. «Якщо будуть якісь скарги проти лікаря, ліцензію можуть припиняти», - зазначила глава МОЗ. Зараз, за ​​словами Супрун, навіть колективні скарги проти лікарів залишаються безадресними. Ліцензування ж введе особисту відповідальність лікаря за свою роботу.

Супрун наголосила, що проблема кваліфікації лікарів дуже гостро стоїть в Україні, коли почалася програма вибору лікарів первинної ланки.

 «Зараз немає механізму, щоб ми могли контролювати, які лікарі хороші, а які насправді ті, з якими ми не повинні працювати. І зараз дуже важко пацієнтам, тому що вони не розуміють, професійний чи це людина, чи варто йому довіряти », - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я.

За її словами, професійне ліцензування допоможе пацієнтам зрозуміти, що лікар має відповідне навчання, професіоналізм і достатній робочий стаж. А лікаря з ліцензією не треба буде нікому нічого доводити.

Зміни в системі медичного навчання

Супрун наголосила, що Міністерство охорони здоров'я не тільки вводить державне ліцензування, а змінює в цілому систему медичного навчання. Зокрема, вже в цьому році для вступу до медичного навчального закладу абітурієнт повинен мати не менше 150 балів з профільних предметів (як на державну, так і на платну форми навчання).

Крім того, в цьому році вводять нову програму магістрів. Єдиний державний кваліфікаційний іспит для них вже розроблений, цей іспит складатимуть навесні. Всім магістрам висуватимуть такі вимоги: професійна англійська мова, міжнародний іспит IFOM, клінічний практичний іспит. Якщо вони не складуть іспит, вони зможуть перескласти його тільки один раз - така міжнародна практика.

Тільки після 10 років навчання лікар зможе отримати професійну ліцензію і мати повноцінне право на професію.



Немає коментарів:

Дописати коментар