"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Депутати будуть звітувати перед виборцями


Депутати міської ради будуть звітувати перед виборцями  протягом жовтня, листопада та грудня, звіти будуть узагальнюватися у фракціях, а вже в лютому наступного року усе, що зробили депутати, оприлюднять у загальному звіті. Про таке рішення розповіла секретар міської ради О.Богоявленська у своєму інтерв'ю і на наступній сесії буде прийнято рішення про такий формат звіту.
Олено Миколаївно, у тексті проекту рішення зазначено, що депутати інформуватимуть про свою роботу у форматі звіту перед своїми колегами на фракціях, що говорить про це закон?
Чинним законодавством передбачено обов’язок депутатів місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.
Як бачимо, дана норма чітко не визначає строку та форми звітування депутатів місцевої ради, а також не конкретизує особливості звітування депутатів залежно від системи їх обрання та, відповідно, виборців, які їх обирають. Не розкриває законодавство і порядок звітування депутатів перед громадськими об’єднаннями.
Практика, у тому числі судова, свідчить про те, що депутати місцевої ради дійсно звітують по-різному. Одні – оприлюднюють звіти у засобах масової інформації, інші – звітують лише на засіданні ради, ще інші – на відкритій зустрічі з громадянами. І кожен із обранців вважає таку форму звітування правильною.
Суди визначають, що дійсний зміст звітування депутатів полягає в публічному оголошенні їхніх звітів на загальних зборах громадян – відкритих зустрічах із громадою.
Відповідно до статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», орієнтовні строки проведення таких звітів перед виборцями визначає сама рада, депутати повинні прийняти таке рішення, бо без нього вони можуть відмовитися звітувати взагалі.
Чи є якісь вимоги до змісту звіту депутата місцевої ради?
 Частина 2 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» визначає, яку інформацію повинен містити звіт депутата місцевої ради. Але ці норми законодавства мають доволі загальний спектр. Так, до елементів звіту депутата включають відомості про діяльність депутата у раді, участь у пленарних засіданнях, про роботу в комісіях та у виборчому окрузі, яким саме чином депутат брав участь у виконанні кожного з доручень та ін.
Депутат має донести до виборця інформацію про виконання планів та програм соціально-економічного розвитку, інших місцевих програм, питання стосовно наповнення та виконання міського бюджету тощо.
Звіт повинен висвітлювати конкретні справи, а не намагання чи бажання.
У який спосіб буде проходити інформування ради та її виконавчих органів про результати звітування?
Найефективнішими способами повідомлення ради про результати свого звітування є оголошення цих відомостей на пленарному засіданні ради або подання відповідної інформації до постійної комісії ради з питань депутатської діяльності. Ми пропонуємо звітувати на фракціях і передавати цю інформацію в депутатську комісію, яка потім узагальнює інформацію та інформує раду на пленарному засіденні про звіт депутатів.
Звітування перед виборцями – це імперативна норма закону, здоровий адекватний діалог з тими, хто делегував депутатам право приймати рішення від імені громади.

Депутатський корпус відпрацював уже майже рік, тож виборцям буде цікаво дізнатися про роботу кожного з депутатів.

1 коментар:

  1. Які тільки тупорилі трапляються секретарі Рад... Їм суди, Іменем Украіни(!), визначають дійсний зміст звітування - щорічний публічний звіт перед виборцями на зборах, а вони "дуру гонять", що ніяк не второпать!
    Коли ведуть агітацію на виборах, то не нехтують ніякими засобами, - ні усними-локшиновушними, ні письмовими-глянцеплакатно-білмордовими, ні гречкозасівальними, ні дитячопісочними, асфальто-лавочно-спорт-площадочними...
    Може для них, ще більшою загадкою є те, що Сам секретар і Голова ради - теж обрані, і теж щорічно звітують?!

    ВідповістиВидалити