"Олександрійська правда" тепер у Facebook

вівторок, 30 липня 2019 р.

Ліки можна буде перевіряти “на підробку” через мобільний додаток

З 1 вересня  на упаковках препаратів почне з’являтися спеціальне маркування, за яким можна буде перевірити оригінальність препарату, що дасть можливість боротися з підробками. Про це йдеться на сайті МОЗ.
З вересня цього року в аптеках з’являться лікарські засоби зі спеціальним маркуванням: 2D кодом на упаковці (шляхом нанесення на кожну упаковку лікарського засобу двовимірного штрих-коду). Цей спеціальний код наноситься при виробництві ліків на заводах, а дані про це заносяться в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів.


Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі цей додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікується, що він стане доступним наприкінці року. Після сканування на екрані смартфона з’явиться інформація про конкретний лікарський засіб зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм. Таке кодування дозволить державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків – від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці, і вчасно реагувати на порушення. Всі ці транзакції включатимуть в загальну базу даних, включаючи серію ліків і дату виробництва.


Немає коментарів:

Дописати коментар