"Олександрійська правда" тепер у Facebook

четвер, 25 квітня 2019 р.

Як нардепи від Кіровоградщини голосували за мовний закон і що він дає


Сьогодні Верховна Рада ухвалила в цілому Закон про забезпечення функціонування української мови як державної.
Нардепи, які пройшли до парламенту від Кіровоградщини голосували переважно «за». Серед них: Анатолій Кузьменко та Костянтин Яриніч («БПП»), Олександр Горбунов («Народний фронт»), Дмитро Лінько («РПЛ»), Михайло Поплавський і Олесь Довгий (Група «Воля народу»). Відсутнім під час фінального голосування значиться нардеп Станіслав Березкін. Нардеп, екс-голова Кіровоградської ОДА Сергій Ларін («Опоблок») як і всі опоблоківці, голосував проти.

Законопроект 5670-д покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності.

, Яких «страшилок» Закону насправді нема:
1.        Мовні інспектори не підслухуватимуть ваші розмови надворі (і вдома теж). Справді, спочатку стаття про мовних інспекторів у законопроекті була. Бо текст закону розробляли на основі світового досвіду. Але щоб унеможливити всі спекуляції, депутати вилучили із законопроекту будь-які згадки про мовних інспекторів ще перед першим читанням.
2.        Штрафів за іноземну мову в побуті не буде.
3.        Вам доведеться складати іспит з української, тільки якщо ви влаштовуєтеся на роботу, що передбачає публічні функції. І ви матимете час підготуватися!
4.        Ви зможете хрестити дітей в РПЦ. Бо закон не втручається у віросповідання.
5.        Англомовні журнали не зникнуть з полиць.
6.        Вивчати у школі можна будь-яку мову, на свій розсуд. Мова національних меншин не страждає. У законопроекті освітня стаття повністю скопійована із закону «Про освіту», який пройшов Венеційську комісію і отримав загалом позитивний висновок.
7.        Ви зможете звертатися до поліції будь-якою мовою. Тією ж мовою вам відповідатимуть.







.


Немає коментарів:

Дописати коментар