"Олександрійська правда" тепер у Facebook

середу, 28 листопада 2018 р.

Військовополонений з Кіровоградщини відмовився давати показання ФСБ

Командир малого броньованого артилерійського катера ВМС ЗС України “Бердянськ” Роман Мокряк, який родом з Кіровоградщини, затриманий росіянами після бою в Керченській протоці 25 листопада, відмовився відповідати на запитання співробітників ФСБ РФ та “зізнаватись” на відео в якихось “злочинах”.

Про це пише одеське видання Думскаяз посиланням на правозахисників, які підтримують наших полонених в окупованому Криму.
“Він відмінний офіцер та смілива людина. Послав чекістів за відомою адресою”, – розказав співрозмовник видання.
Під час штурму МБАК  катер під командуванням старшого лейтенанта Мокряка був сильно пошкоджений росіянами, зокрема отримав пробоїну рубки від обстрілу з артустановки АК-630. Внаслідок цього кілька осіб із команди “Бердянська” отримали поранення та не змогли чинити опір агресорам.
Відзначимо, що в ході зіткнення біля півострова катер Мокряка був вражений росіянами. Снаряд пробив броню рубки, але не розірвався. Проте майже вся команда «Бердянська» отримала поранення, і МБАК не зміг чинити опору агресору. У цих умовах командир був змушений лягти в дрейф і здатися. 
"Ніхто не очікував, що росіяни відкриють вогонь на поразку, адже наші вже йшли з протоки. Удар був нанесений підло, в спину. Крім того, катера не могли кинути буксир. Ось і сталося те, що сталося", - розповіоло джерело у командуванні ВМСУ.
Після тарану російським «Доном» буксира А947 останній розвивав швидкість не більше 6 вузлів. «Гюрза» легко могли піти від переслідування, але залишилися супроводжувати «Яни Капу», тому всі зазнали нападу.
Фахівці підтвердили, що «Бердянськ» вразили з шестиствольної автоматичної артилерійської установки АК-630. На жаль, броня МБАКів не витримує прямих влучень цієї артсистеми.
 Роман Мокряк народився у 1986 році в Кіровоградській області. Починав службу в Севастополі на підводному човні ВМСУ “Запоріжжя”. Після окупації Криму залишився вірним присязі, вийшов на материк та продовжив службу на ракетному катері ВМС ЗСУ “Прилуки”.
У 2016 році прийняв під командування найновіший тоді броньований артилерійський катер із бортовим номером U175, який згодом отримав ім’я “Бердянськ”.
15 полоненим українським військовим так звані “суди” в Сімферополі й Керчі 27 листопада обрали “запобіжні заходи” – два місяці тримання під вартою. Серед арештованих – і офіцер Роман Мокряк.Ще дев’ятьом морякам запобіжний захід призначатимуть сьогодні, 28 листопада.
Серед затриманих моряків - 3 родом з Кіровоградщини

Немає коментарів:

Дописати коментар