"Олександрійська правда" тепер у Facebook

суботу, 27 жовтня 2018 р.

Кіровоградську область закликають перейменувати на Інкульську



 На сайті Верховної Ради України зареєстрували петицію щодо перейменування Кіровоградської області на Інгульську. Відповідна петиція зареєстрована на сайті Верховної Ради України, передає УНН.
Ініціатором петиції виступив Андрій Дьорко. На його думку, "більш історично та географічно правильною" для теперішньої Кіровоградської області є назва Інгульська область, а не Кропивницька, яку пропонують народні депутати.

Також він додав, що в Україні вже є кілька областей, назви яких не співпадають із назвою обласного центру. Наприклад, Волинська область чи Закарпатська область. Ці назви, за його словами, мають як історичне, так і географічне походження.
Він також нагадав, що Інгульська паланка – це адміністративно-територіальна одиниця Війська Запорозького низового часів Нової Січі (1734-1775 рр.). Центр паланки розташовувався в усті річок Інгул і Кам'янки на місці сучасного с. Інгуло-Кам'янка.
Крім того, в Кіровоградській області беруть початок дві річки, а саме Інгул та Інгулець (Малий Інгул). Вони протікають майже через всю область та є найбільшими в області серед річок, що тут починаються.
Нагадаємо, 14 липня 2016 року голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав ухвалений проект постанови про перейменування міста Кіровоград на Кропивницький.
Голосування за це рішення супроводжували численні мітинги протесту.
 Перейменування затримується через те, що не всі фракції визначилися щодо підтримки цих змін.
 Парламент може почати розгляд перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей на початку листопада.


Немає коментарів:

Дописати коментар