"Олександрійська правда" тепер у Facebook

середу, 20 червня 2018 р.

В Україні можуть з’явитись Січеславська і Кропивницька області




Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ВРУ підтримав пропозицію перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську, а Кіровоградську на Кропивницьку. Про це написав Володимир В’ятрович, директор інституту Нацпам’яті у Facebook.

Місто Кіровоград згідно із законом про декомунізацію мали перейменувати на один із варіантів: Єлисаветград, Златопіль, Ексампей, Кропивницький, Козацький, Благомір.
Зупинилися на Кропивницькому – на честь актора і драматурга Марка Кропивницького, який залишив творчий слід в історії театру кінця XIX – початку XX століть. Більшість городян були проти перейменування. Але 14 липня 2016 року Верховна Рада України 230 голосами проголосувала за перейменування Кіровограда в Кропивницький. Але область досі лишається Кіровоградською.
У козацькі часи територія сучасного міста Дніпра й області була частиною земель Запорозької Січі. А управлінський центр Січі був у Великому Лузі – тепер це територія сучасного Нікопольського району.
За різних обставин доводилося змінювати розташування управлінського центру п’ять разів. Тому Запорозька Січ у кожному випадку отримувала іншу назву: Томаківська , Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Шапільненська.

1 коментар:

  1. Як бачте у козаків-січовиків проблем з перейменуванням не виникало. А от у придурків, "славних прадідів великих", так три копи з гаком.
    Відпочиває природа на пра-правнуках!))

    ВідповістиВидалити