"Олександрійська правда" тепер у Facebook

пʼятницю, 23 лютого 2018 р.

У обласному центрі розповіли, які медичні послуги залишаться безкоштовними



Днями управління охорони здоров’я міськради Кропивницького провело черговий семінар для громадськості стосовно впровадження медичної реформи. Цього разу продемонстрували форму декларації, яку мають укладати пацієнти з лікарями та розповіли про перелік послуг, які оплачуватимуться державою.



Для чого потрібно заповнити декларацію?
Як ми вже писали, принципом медичної реформи є «гроші ходять за пацієнтом». Згідно з розрахунками МОЗу, держава нараховує 370 гривень на лікування працюючої людини і 720 гривень на пенсіонера та дитину. Якщо пацієнт не укладе декларацію з медиком, держава не виділить кошти на лікування.
Чи вже можна укладати декларацію?
Наразі більша частина медичних центрів та амбулаторій Кропивницького не підключені до інтернету і не мають достатньо комп’ютерів. Зразок заповнення паперової декларації є, але офіційно вона міністерством ще не затверджена. Проте попередньо декларацію вже можна укладати.
Які послуги будуть платні, а які безкоштовні?
Перелік послуг умовно поділяється на два списки: червоний та зелений. До червоно списку входять послуги оплачувані пацієнтом: естетична медицина (косметологія), неекстрена стоматологія.
До зеленого – послуги, які будуть безкоштовними: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою (розгорнутий аналіз крові), перевірка кальцію та глюкози крові, аналіз на рівень холестерину, печінкові проби, ревматоїдний фактор, загальний аналіз сечі та виявлення білка в ній, кардіограма. Також невідкладна медична допомога, паліативна допомога, дітям до 16 років. Допомога вагітним та при пологах теж залишаються безкоштовними.
Чи залишаться виклики лікаря додому?
Це питання поки що обговорюється в Міністерстві охорони здоров’я, але зазначили, що лікар самостійно вирішуватиме приходити йому на виклик чи ні за телефонним дзвінком.

  Мучлер Валерія

Немає коментарів:

Дописати коментар