"Олександрійська правда" тепер у Facebook

четвер, 18 січня 2018 р.

Водохреща : звичаї та прикмети



Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі також має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католики відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак, ці свята мають різні значення.


У цей день вранці прийнято ходити до церкви, а після Богослужіння йти на річку до хреста, набирати освячену воду та окунатися.
Існує цікава легенда пов'язана із зануренням хреста у воду. В той момент, як священик занурює хрест у воду, всі чорти та всяка нечиста сила вистрибує з річки і залишається на землі до того часу, аж поки якась із дівчат не прийде на річку прати білизну. Коли брудна білизна опуститься у воду, то разом з нею впірнають у воду і всі чорти, що мерзли на землі. А тому здавна жінки колись не дозволяли своїм невісткам прати білизну на протязі цілого тижня після Водохреща — «щоб більше вигибло нечистої сили від водосвятських морозів».
Повернувшись додому господар повинен все в хаті та в господарстві покропити свяченою водою; потім взяти крейду і намалювати хрести на образах, сволоці, дверях і миснику.
Після здійснення обряду уся родина сідає за стіл. Перед їжею п'ють свячену воду, оскільки вважається, що свячена на Водохреща вода має вживатися на голодний шлунок, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.
Здавна освячена йорданська вода вважається за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини. Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі.
І що цікаво незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися.
Проте, щоб свячена вода довго зберігалася все ж потрібно притримуватися деяких правил..А саме: не пити її безпосередньо із посудини, в якій вона знаходиться (аби мікрофлора рота із губ, які торкаються посудини під час ковтання, не потрапила до освяченої води та не зіпсувала її), освячену воду не можна застосовувати для будь-яких побутових потреб. Зберігати її слід поблизу ікон на видному місці в будинку.
На Богоявленську воду сходить особливе Благословення, і в ній починає зберігатися Божественна сила. У цьому вся таємниця хрещенській води. Тому люди, які будуть користуватися нею з благоговінням, дійсно отримають освячення і благодать.
,Прикмети на Водохреща
§                 Якщо людина була хрещена в саме свято Хрещення, то вважалося, що вона отримає довге і щасливе життя.
§                 Хорошим знаком також було призначати в Хрещення день майбутнього весілля між молодими – сімейне життя у такій сім’ї буде мирним і ладним.
§                 Відразу після Хрещення настає час весіль. Бажаючим зв’язати себе узами шлюбу краще поквапитися, оскільки саме цей період вважається найвдалішим для молодят.
§                 У цей день не можна плакати, інакше весь рік будете сльози лити.
§                 Увечері перед Водохрещем господиня будинку повинна накреслити хрестики над дверима і вікнами, щоб уберегти свій будинок від злих сил.
§                 Перед святом Хрещення з дому не можна нічого виносити і давати гроші в борг, щоб весь рік не випробовувати долю.
§                 У Водохресний святвечір старша жінка в сім’ї рахує скатертини. Хто так зробить, у того завжди в будинку буде багато гостей.
§                 Птах, що постукає у вікно на Водохреща, подає знак, що душі померлих предків потребують молитви.
§                 Якщо на Водохреща заметіль – рік буде багатим і врожайним.
Змови на Водохреща
19 січня читають спеціальний заговор для для удачі та достатку. Коли виходите з храму з освяченою водою, потрібно вимовити:
“Я зі святою водою додому,
А ви, гроші і удача, за мною.
Всі неприємності і збитки,
Ступайте іншою стороною.
Ключ, замок, язик.
Амінь. Амінь. Амінь.”
Немовлят у віці до року в Хрещення можна заговорити на легке життя. Для цього потрібно прикріпити на пелюшку частину свічки, якою ви сьогодні святили воду, читаючи при цьому такі слова:
“Господи, дитина живе перший рік, пішли йому в житті багато легких доріг. Ангела-рятівника, ангела-хранителя найкращого дай, своєю святою рукою Раба Божого (ім’я) благословляй на добру годину, на добру хвилину. Ключ, замок, язик. Амінь. Амінь. Амінь.”

Заговорену пелюшку сховайте так, щоб вона нікому не потрапила на очі.


Немає коментарів:

Дописати коментар