"Олександрійська правда" тепер у Facebook

пʼятницю, 27 травня 2016 р.

“Пряма” телефонна лінія. з т.в.о. наччальника відділу УДСНС




Т.в.о.начальника Олександрійського міськрайонного відділу Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій  у Кіровоградській області  підполковник  служби цивільного захисту  Дмитро Олександрович Колісник  дав відповіді на актуальні питання стосовно діяльності пожежно-рятувальної служби, що турбують мешканців міста та району  Олександрійщини

- Чи є «телефони довіри» Служби порятунку «101»?
- Так, з метою профілактики й попередження корупційних проявів та випадків неправомірних діянь з боку співробітників ДСНС просимо звертатись за телефоном довіри ДСНС (з питань протидії корупції) (044) 289-12-41 та повідомляти на електронну адресу:  terminova_upk@mns.gov.ua, в також за номером телефону співробітників сектора з питань запобігання та виявлення корупції Управління ДСНС у Кіровоградській області  (0522) 22-05-42 та на електронну адресу: s_corup@kr.dsns.gov.ua
- Незабаром розпочнеться сезон відпочинку на воді. Чи визначено в Олександрії та районі  офіційні пляжі, де дозволено купатись?
-  На сьогоднішній день у місті є 4 офіційно визначених пляжі – це дитячий пляж на р. Інгулець, розташований в Парку культури ім.. Шевченка, дві водойми у м-ні Перемога та одна водойма у р-ні 8-ї школи по вул. Полтавській. На цих водоймах розпочато роботи по підготовці до купального сезону, а саме: аварійною службою спеціального призначення  обстежено акваторії дна та підготовлено відповідні акти і паспорти пляжів та підводної частини. Залишається укомплектувати рятувальні пости необхідним рятувальним обладнанням та виставити пости з матросами-рятувальниками.
Користуючись нагодою, хочу дати кілька порад щодо безпечного відпочинку на воді: небезпечно  купатися у незнайомому місці, зокрема пірнати в місцях з необстеженим дном, стрибати зі скелястих берегів та різних споруд,  не варто купатись після вживання алкогольних напоїв. Окремо звертаюсь до батьків: слідкуйте за дітьми – щойно вони залишаються без нагляду, обовязково трапляються нещасні випадки.
- Що Ви порадите на випадок виявлення вибухонебезпечного предмету?
-  Будьте вкрай обережні із смертоносними знахідками і негайно повідомляйте про них до міліції, у військовий комісаріат чи до управління з надзвичайних ситуацій за телефоном «101», вказавши місце знахідки небезпечного предмета. Пам’ятайте: брати вибухонебезпечний предмет у руки, вилучати його з грунту, переносити, кидати у вогонь, розбирати його, бити по ньому, користуватись мобільним чи радіозвязком поряд з ним - небезпечно для вас та оточуючих.
- В спекотну пору року часто спостерігаємо, як горять узбіччя автошляхів чи на полях випалюють суху траву. Чи несуть відповідальність палії?
За випалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях, пасовищах, ділянках із природною рослинністю або її залишками чинним законодавством передбачено  адміністративну (ст.77-1КУпАП) та кримінальну відповідальність (ст. 245 ККУ). Зокрема знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років.
- Скажіть, будьте ласкаві, чи порушую я правила пожежної безпеки, якщо надовго залишаю у квартирі телевізор у режимі очікування?
- Зазвичай, сучасні телевізори безпечні за умови експлуатації згідно з інструкцією  виробника. Разом з тим, варто враховувати особливості електропостачання міста, саме коли напруга електричного струму не відповідає вимогам чинних нормативних документів, що призводить електричні та електронні прилади до аварійних режимів роботи, виходу з ладу або навіть до виникнення займань у самому приладі,  хоча в режимі очікування споживна потужність становить приблизно 10-15 Вт. Тож моя Вам порада, краще вимикати всі прилади, коли надовго йдете з дому.
- Дмитре Олексанровичу, на що саме з точки зору пожежної безпеки необхідно звертати увагу при покупці побутових електроприладів?
- Варто купувати лише у магазинах, де є відповідні сертифікати якості на товар. Ні в якому разі не користуйтесь несправними або саморобними електричними запобіжниками; періодично перевіряйте стан  електромережі в будинку, для цього запросіть спеціаліста і в разі виявлення недоліків – усуньте їх; не можна з'єднувати дроти вузлами, прибивати їх цвяхами або підвішувати на цвяхи; праски, електричні плити, чайники та самовари, мультиварки та мікрохвильовіпечі необхідно встановлювати  на негорючі підставки подалі від штор, фіранок та інших горючих матеріалів; не залишайте без нагляду ввімкнені в мережу електрорадіоприлади й телевізори.  Виходячи з дому, обов'язково переконайтесь, чи вимкнені прилади з електромережі.
-   Як можна зробити відпочинок у лісі безпечним?
-  Безумовно, теплої весняної чи літньої пори не хочеться проводити дозвілля у чотирьох стінах. Проте хочу закликати відпочивальників бути уважними та обережними, оскільки статистика служби порятунку свідчить, що необдумані вчинки громадян часто мають негативня наслідки, як для самих громадян, так і для оточуючих. Зокрема основною причиною лісових пожеж є людська діяльність: необачно кинутий тліючий недопалок чи непогашений сірник, залишене вогнище. Навіть скляна пляшка, залишена на гялявині серед сухої трави, листя, опалої хвої, у сонячний день може спровокувати пожежу. Тому бажано відпочивати у спеціально відведених місцях – рекреаційних зонах.   
Щоб попередити пожежі у лісових масивах, працівники пожежно-рятувальної служби  спільно з правоохоронцями, працівниками лісового господарства, місцевих органів влади   здійснюють рейдові перевірки дотримання громадянами правил пожежної безпеки на території лісового масиву. Учасники рейдів здійснють обхід територій, де найчастіше збираються відпочивальники, нагадують про основні заходи безпеки у лісових масивах та надають застережні листівки.

           



Немає коментарів:

Дописати коментар