"Олександрійська правда" тепер у Facebook

понеділок, 4 січня 2016 р.

За пільговий проїзд українців наразі нікому платити



Уряд України пропонував Верховній Раді передбачити у законодавстві норму про те, що рішення про фінансування пільг на проїзд у транспорті для низки категорій населення (діти, інваліди війни, військовослужбовців тощо) мають ухвалювати місцеві органи влади.
Зрештою після голосування за відповідний законопроект наприкінці грудня це питання лишилося неврегульованим.

З одного боку, вилучення із законопроекту вказаної норми відбулося в парламентській залі з «голосу».
З іншого боку, Мінфін у держбюджеті не передбачив кошти на фінансування відповідної статті видатків. А йдеться про 2,2 млрд грн. (торік державі на це знадобилося 1,8 млрд грн).
Місцеві органи влади сьогодні мають право фінансувати пільги, але тільки за власним бажанням, нагадав перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.
"Протягом 1-2 місяців ми спільно вирішимо це питання. Частково пільговий проїзд буде в компетенції місцевих органів, - запевнив міністр соцполітики Павло Розенко. - Логіка спочатку у нас була проста. Ми не просто передавали місцевим органам влади фінансування. Ми говорили про те, що система пільг на проїзд повинна встановлюватися на місцях. Але ця логіка не була підтримана, і рядок у держбюджеті випав".
У той же час провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко впевнена, що спроба передати фінансування пільг на місцевий рівень - привід взагалі забути про них.
"Більшість пільг з часом помре своєю смертю, хоча все буде залежати від пріоритетності на місцях, - заявила Ткаченко. - Якщо взяти Київ, то тут працює соцкартка киянина. І, якщо приїде в столицю пенсіонер з іншого регіону, то він не зможе безкоштовно користуватися транспортом»
Враховуючи ситуацію і борги, які залишила держава місцевим перевізникам за пільгові перевезення на  маршрутах  по місту за минулий рік, в Олександрії підприємці які займаються цим видом бізнесу вирішили призупинити  безкоштовне перевезення  на автобусах пільгових категорій пасажирів. За їх словами в 2015 р за перевезення пільговиків держава майже 2 місяці платила їм лише 20% від обіцяної стовідсоткової субвенції,  а останні 2 місяці взагалі не відшкодувала затрати на  перевезення пільговиків на місцевих маршрутах. Перевізників закликають продовжувати надавати послуги, доки в державі щось придумають, але в обіцянки ніхто з них уже не вірить.

 Тому в Олександрії перевізники колегіально вирішили почекати, доки держава знайде кошти на погашення заборгованості. А поки що вони пишуть листи у різні інстанції  на  місцевому, обласному рівні і далі. Відповіді ще не отримали  з жодної  з них , але власним коштом возити пенсіонерів перевізники вже  не мають можливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар