"Олександрійська правда" тепер у Facebook

понеділок, 4 травня 2015 р.

Якщо є бажання потрапити не на День міста, а на фестиваль...

Якщо є бажання і можливість, вирушайте на фестиваль. Не треба за кордон. Їх, фестів, і в нас в Україні достатня кількість. Практично, не існує місця, в якому в країні не відбувалося б щось цікаве. Таке, де хочеться побувати самому. Звичайно, в травні у нас святкується День міста. Та, якщо Ви не хочете обмежуватися ним, Вашій увазі пропонуються фестивалі, учасниками яких ви можете стати. У травні таких сімейних форумів у нас - шість.

Гастрономічний фестиваль вина та меду "Сонячний напій"

Місяць та місце проведення: травень, м. Ужгород, Закарпатська обл.
Гастрономічний фестиваль вина та меду Сонячний напій
Традиційно на початку травня Ужгород запрошує мешканців та гостей Закарпаття скуштувати натурального вина та меду на фестивалі "Сонячний напій".

У фестивалі беруть участь кілька десятків виноробів краю. В старовинних королівських підвалах (відомі під назвою "Совине гніздо") можна безкоштовно продегустувати понад 50 якісних і "правильних" вин, купажні вина на основі європейських сортів винограду та ексклюзивні  авторські купажі (наприклад "Чорного принца", "Сонце в бокалі", "Космічне", "Жужіка ти солодка"). Олександр Ковач, голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, наполегливо радить усім шанувальникам вина отримати в колекцію напої врожаю 2011-го року, адже сезон був навдивовижу вдалий для виготовлення якісних вин з чудовими кондиціями до витримки.

Фестиваль приділяє велику увагу культурі споживання вина - організатори обіцяють подбати про скляні келихи з атрибутикою свята замість пластикового посуду. Під час фестивалю спеціально створена дегустаційна комісія обиратиме найкращі вина - винороби отримають "золоті", "срібні" й "бронзові" відзнаки.

У медових павільйонах, що розташовуються навколо льохів, бджолярі пропонують найпопулярніші медові продукти — квітковий, "майський", липовий мед, пилок, віск, медові соти і навіть медовуху. Крім того, гості фестивалю матимуть можливість придбати сувеніри, солодощі, молочні делікатеси (вурду, бринзу, домашній сир), продукти закарпатських сироварень,  посмакувати шашликами, печеною рибою, картоплею, бограчем та іншими традиційними стравами Закарпаття.

Захід супроводжується культурно-розважальною програмою, різноманітними атракціями, виступами художніх колективів та розіграшем цінних призів. Гайда смакувати Закарпаття!

Історичний фестиваль "Середньовічний Хотин"

Місяць та місце проведення: травень, м. Хотин, Чернівецька обл.
Історичний фестиваль Середньовічний Хотин
Не можете повернутися у минуле? Тоді минуле прийде до вас. Під час травневих вихідних Хотинська фортеця на 4 дні перетворюється на середньовічне містечко. Наймасштабніший в Україні історичний фестиваль "Середньовічний Хотин" об'єднує  любителів історичної реконструкції з України, Росії, Білорусії, Молдови і Татарстану. За звання кращого у різних номінаціях змагаються понад 300 учасників.

Серцем фестивлю є лицарські бої, які проходять під відкритим небом на спеціально підготовленому ристалищі. А надзвичайної видовищності фестивалю додає джостінг (коли два вершники зближаються в галопі і завдають ударів списами по щитам один одного).

Гості фестивалю мають можливість побачити жінок, вдягнутих у стилі XV ст,  лицарів із справжньою зброєю, середньовічні змагання, бугурти і справжню облогу фортеці. Тут можна пожити в шатрі у справжньому середньовічному таборі, спробувати страв, популярних в XIII-XV століттях, насолодитися грою флейти, гуслей та волинки, сфотографуватися з бійцями в автентичних обладунках, навчитися стріляти з лука, взяти участь в інтерактивних іграх для дітей та дорослих. На історичному ярмарку свої середньовічні витвори пропонуватимуть крамарі, ковалі, ювеліри та ткачі. Ви настільки сильно поринете в атмосферу фестивалю, що з нетерпінням будете чекати наступного.

Середньовічний Хотин — це чудова можливість відпочити усій родині по "середньовічному". Вперед у минуле!

Історичний фестиваль "Срібний Татош"

Місяць та місце проведення: травень, смт. Чинадієво, Закарпатська обл.
Історичний фестиваль Срібний Татош
Якщо після галасливих травневих вихідних вам захочеться душевно відпочити у дружньому товаристві, поніжитися на сонечку, послухати музику, тоді запрошуємо на єдиний в Закарпатті середньовічний фестиваль "Срібний Татош" - свято краси, шляхетності, лицарства та романтики.

Щоб відтворити дух старовини до фортеці Сент Міклош, що на Мукачівщині, з'їжджаються лицарі з України, Словаччини та Угорщини. Кожна команда демонструє певну епоху.  На показових виступах бійці відтворюють бойові позиції свого загону. Прикрасою дійства є рицарські поєдинки — повноконтактні бої без жодної театральності чи компромісів. Справжніми є обладунки, зброя  і... травми — лицарі б'ють не жартома, в удар вкладають усю силу. Між боями лицедії розважають публіку танцями, а музиканти діляться у баладах давніми історіями минулих часів.

На фестивалі готуватимуться смачні страви за старовинними рецептами. Кожен учасник фестивалю зможе відчути побут доби та взяти участь у середньовічному таборі, забавах того періоду, постріляти з лука та арбалета, долучитися до майстер-класів танцю та різних ремесел, придбати оригінальні речі на ярмарку. У вечірній час пітьму розженуть вогні фаєр-шоу та звуки середньовічних музик.

Срібний Татош — закарпатський пегас, символ чистоти, благородства, вірності і честі, запрошує вас поринути у середньовічну містерію, світ легенд та героїв.

Історичний фестиваль "Porta Temporis" та кубок повітроплавання

Місяць та місце проведення: травень, м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл.
Історичний фестиваль Porta Temporis та кубок повітроплавання
"Ворота Часу" - саме так перекладається з латини назва молодого фестивалю, що проходить на території справжньої історичної перлини нашої країни - Кам'янця-Подільського. Не дивлячись на те, що проводився фестиваль всього двічі, він вже має статус міжнародного. В його основі лежать події періоду Литовської доби, а саме розгром татарів українсько-литовськими військами в битві під Синіми Водами (1362 рік).

Особливість та відмінність цього фестивалю від інших подібних історичних реконструкцій - це безпрецедентна можливість штурму оригінального середньовічного фортифікаційного укріплення: "Руської Брами" (XV-XVIII століття). Окрім цього, на гостей чекають традиційні компоненти історичного фестивалю: показові лицарські турніри, змагання лучників, ремісничі майстер-класи та уроки середньовічного танцю, виступи вуличних театрів, тематичний музичний супровід. У вечірню пору чекайте на лазерно-світлове дійство на середньовічну тематику та на унікальні постановки фаєр-шоу.

Та не лише давньою історією багатий Кам'янець. Це один з головних у країні центрів повітроплавання. Сприяє цьому статусу щорічне проведення в травні спеціалізованого фестивалю "Кубок Поділля з повітроплавання". На цьому фестивалі в небо підіймається понад десяток повітряних куль з України та з-за кордону. Пілоти змагають з вітром та один з одним, а глядачі можуть спостерігати за цим неймовірним небесним дійством, а також, за бажанням, безпосередньо відчути ейфорію польоту та на власні очі побачити красу Кам'янця з висоти пташиного польоту!

Історичний фестиваль "Русь пересопницька"

Місяць та місце проведення: травень, с. Пересопниця, Рівненська обл.
Історичний фестиваль Русь пересопницька
Із сучасності у Середньовіччя перенесуть вас організатори історичного фестивалю "Русь Пересопницька". Саме тут, у центрі Пересопницького князівства, яке контролювало шляхи з Волинського до Київського князівств, в ХVІ ст. була написана найдорожча духовна святиня українського народу - Пересопницьке Євангеліє. Ця унікальна пам'ятка Волинської рукописної школи не має собі рівних серед тогочасних пам'яток і є справжнім скарбом для культури України.

З тих часів минуло багато чого, проте пам'ять про наших предків залишається з нами. Саме тому організатори фестивалю відроджують побут, культуру, воєнне мистецтво тих часів. Все дійство фестивалю відбувається на території культурно-археологічного центру "Пересопниця". На фестивалі ви побачите штурм фортеці та показові бої між середньовічними воїнами, почуєте українських пісень та заворожуючу  гру на народних інструментах, візьмете участь у майстер-класах відродження народних традицій, танцю та давньоруських ремесел. Ексклюзивною подією свята є пишна церемонія одруження галицького княжича Ярослава Осьмомисла (Мудрого) з княжною Ольгою з Суздаля. Такого дійства ви більше ніде не побачите.

"Русь-Пересопницька" привертає увагу до необхідності вивчення історії краю та проведення археологічних пошуків. Тож давайте поринемо у минуле, щоб краще його пізнати!

Етнографічний фестиваль "Проводи отар на полонину"

Місяць та місце проведення: травень, cмт. Міжгір'я, Закарпатська обл.
Етнографічний фестиваль Проводи отар на полонину
Проводи отар відзначають на Міжгірщині з давніх-давен. Дійство розгортається в одному з наймальовничіших куточків області - на Синевирському перевалі. Тут, на тлі гірських краєвидів, проходять масові народні гуляння.

Під звуки трембіт вівчарів проводжають на полонину. На святковому майданчику відбуваються виступи найкращих творчих колективів Міжгірського району, майстер-класи ковальського мистецтва, традиційне приготування продуктів вівчарства (сиру, вурди та бринзи), виставки-продаж виробів народних умільців, спортивні змагання, ігри та розваги. Обов'язково запалюють традиційну вівчарську ватру — цей магічний вогонь покликаний відлякувати від отар усіляку звірину і злих духів та додавати ватажникам тепла і затишку.

Впродовж проводів прийнято привселюдно бажати вівчарям вдалого літа, адже вівці пастимуться на полонинах до початку вересня. І якщо вовну з них отримали ще в травні, то смачну і корисну бринзу (або як її ще називають "Біле золото Карпат") виготовлятимуть протягом усього сезону. Побажаймо разом вдалого вівчарування гірським сміливцям!
Від сайту "Все про туризм"

Немає коментарів:

Дописати коментар